Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei a anunțat că statul român va compensa facturile la energie electrică pentru milioane de români (video)

ro

15 Sep, 2021 17:15 1574 Marime text
La finalul Ședinței de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că statul român va compensa facturile la energie electrică pentru aproximativ 13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh.

„Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze. Va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de român", a mai adăugat ministrul Energiei.

"Este vorba despre compensarea preţurilor la energie şi gaz. Am avut o discuţie foarte bună în şedinţa de Guvern de astăzi. Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor să vină cu o formă finală. Aş vrea să fie completată forma şi schema cu soluţii pentru compensarea clienţilor non-casnici. Până acum, am vorbit de clienţii casnici. Aş vrea să vorbim şi de clienţii non-casnici, în special IMM-uri. Ministerul Muncii trebuie implicat, pentru că e vorba de compensarea consumatorului casnic şi ne gândim cum să facem acest lucru cât mai simplu" a declarat premierul Florin Cîțu. 

"Tot în şedinţa de Guvern de astăzi, am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenţei, vor discuta şi cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem şi această variantă. Căutăm cele mai bune soluţii pentru această perioadă, în care preţurile la energie şi gaz au crescut pentru consumatori casnici şi cei non-casnici, în special până în 31 martie", a precizat Cîţu.

"De-abia acum am început să ne uităm şi la această soluţie, avem deja soluţie pentru compensare şi asta voiam să avem - să ne asigurăm că, în special, clienţii non-casnici şi casnici, deci IMM-urile şi persoanele fizice, nu vor plăti toată factura în această iarnă. Şi aici soluţiile le avem, eu zic că suntem 90%. Urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă, ca să nu trebuiască oamenii să completeze tot felul de formulare şi aşa mai departe. În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluţie, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piaţa, pentru că în momentul când introduci o astfel de măsură distorsionezi piaţa, motivaţia de a investi dispare pentru companii şi atunci vreau să vedem cum luăm această măsură ca să fie cât mai puţin invazivă în piaţă. Dar, trebuie să recunoaştem că, în acest moment, există o situaţie specială, care necesită măsuri speciale",  - a masi adăugat Florin Cîțu.



Sursa video: Facebook/Guvernul României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii