Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Dezvoltării „Vom construi peste 100 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul”

ro

30 Jun, 2022 10:28 908 Marime text
Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța

 
  • Ministerul Dezvoltării, la zi cu jaloanele asumate prin PNRR
 
”Vom construi peste 100 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul”, a anunțat, astăzi, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, cu ocazia lansării ultimului apel de proiecte din cadrul jaloanelor asumate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.


Cu lansarea acestui apel, finalizăm ultimul dintre cele 20 de jaloane care-i revin, până astăzi, Ministerului Dezvoltării, care a avut cele mai multe de îndeplinit în trimestrul II al anul 2022. În plus, sunt îndeplinite alte două jaloane, care ar fi avut termen mai târziu în acest an, a precizat ministrul.


Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanțează construcția a 64 de creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic, iar pentru alte 56 lansează, astăzi, la ora 10:00, apelul de proiecte. Acest program beneficiază de cele mai multe proiecte mature.


”În prezent, în creșele de stat, sunt locuri disponibile pentru mai puțin de 4% dintre copiii de vârstă antepreșcolară, aproximativ 16.000 copii. Construcția creșelor finanțate prin PNRR, până în anul 2025, va asigura încă 7.450 locuri, la care se adaugă locurile în creșele construite de Ministerul Dezvoltării, finanțate din bugetul național”, a declarat ministerul dezvoltării, Cseke Attila.  


Creșele vor fi dotate cu săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp.

Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10⁰. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale, de management al acestor resurse și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.


Ministerul Dezvoltării deschide apelul de proiecte astăzi, la ora 10:00, iar cererile de finanțare se depun digital, pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Dezvoltării (www.mdlpa.ro/investitii/PNRR) și cunoscută deja de autoritățile publice locale și de public. Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 iulie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii