Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apărării „Schimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării reprezintă unul dintre cele mai importante momente din Armata României“

ro

30 Nov, 2023 14:06 660 Marime text
Foto: facebookSchimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării reprezintă unul dintre cele mai importante momente din Armata României, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, conform Agerpres.ro.

Acesta a participat, joi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, la ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, eveniment desfăşurat pe esplanada Monumentului Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".

"Ceremonia de astăzi este unul dintre cele mai importante momente din Armata României, când marcăm schimbarea la nivelul funcţiei de şef al Statului Major al Apărării. La finalul mandatului încredinţat în 2019 domnului general Daniel Petrescu acesta poate raporta cu mândrie îndeplinirea misiunii. Nu cred că poate fi identificată în ultimele trei decenii o perioadă mai plină de provocări de securitate, mai densă în acţiuni, mai complicată, dar şi mai plină de realizări pentru structura de forţe ale Armatei României din ultimii patru ani. Anul 2020 a adus o pandemie care a necesitat măsuri de combatere fără precedent în cadrul cărora Armata a fost în prima linie. Începutul anului 2022 a însemnat declanşarea războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, iar frontiera româno-ucraineană s-a transformat într-un spaţiu de manifestare a unor situaţii de securitate, de asemenea, fără precedent. Domnule general Petrescu, vă mulţumesc foarte mult atât pentru cooperarea pe care am avut-o de la ministru la şef al apărării, cât şi pentru energia pe care aţi dovedit-o în aceşti patru ani foarte grei. Aţi construit o echipă care a ştiut să gestioneze cu eficienţă provocările care au crescut continuu în complexitate şi în intensitate", a declarat Angel Tîlvăr.


El a evidenţiat că, în toată această perioadă, Statul Major al Apărării a adaptat structura de forţe la noile tipuri de ameninţări şi a redus timpul de reacţie şi intervenţii în diferite situaţii.

"Aţi acţionat fără a avea precedente de unde să extrageţi lecţii învăţate sau modele de abordare. În urma invaziei neprovocate declanşate de Federaţia Rusă în Ucraina, Alianţa a luat măsuri defensive ferme, prompte şi proporţionale pentru adaptarea la noua realitate de securitate de pe Flancul Estic. Constituirea Grupului de Luptă NATO în România, condus de Franţa, la care s-au alăturat aliaţi importanţi, precum şi sporirea forţelor SUA dislocate în ţara noastră, au necesitat măsuri concrete din partea structurii de forţă a României pe linia sprijinul naţiunii gazdă. În acelaşi timp, Statul Major al Apărării a adaptat structura de forţe la noile tipuri de ameninţări şi a redus timpul de reacţie şi intervenţii în diferite situaţii. După încheierea misiunii din Afganistan în 2021, Armata României a înregistrat în acest an un nou vârf al participării în misiuni internaţionale. Suntem prezenţi în Bosnia. Suntem prezenţi în Priştina. Suntem prezenţi şi în alte teatre de operaţii", a declarat Tîlvăr.


La finalul alocuţiunii sale, ministrul Apărării l-a felicitat pe generalul Gheorghiţă Vlad pentru învestirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării şi i-a urat succes în activitate.

"Vreau totodată să urez succes, mult, mult succes noului şef al Statului Major al Apărării, domnul general Gheorghiţă Vlad, care am încredere că va ridica şi mai mult standardele de performanţă! Vă doresc succes tuturor! Vă mulţumesc!", a transmis Tîlvăr. 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării. Ceremonia de învestire, de Ziua Națională a României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii