Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apărării Naționale, mesaj de Ziua Națională a României „Actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru națiunea română, în ansamblul ei, simbolul unității“

ro

01 Dec, 2022 10:45 1113 Marime text
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Foto: Facebook/MApNMinistrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Semnificația Zilei Naționale a României depășește cu mult dimensiunile grandioase ale evenimentului istoric în sine. Fiecare dintre cei peste 100.000 de români aflați la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, pentru a proclama unirea Transilvaniei cu Regatul României, era conștient că actul politic desăvârșea nu doar procesul început de basarabeni, la 9 aprilie și continuat de bucovineni, la 28 noiembrie, ci împlinea idealurile de unitate națională ale multor generații de români de dinaintea lor.

Prin fiecare cuvânt rostit de fruntașii transilvăneni la Alba Iulia, prin fiecare dintre uralele izbucnite din piepturile mulțimii adunate pe platoul Cetății, prin fiecare slovă înscrisă în maiestuosul act al Proclamației, care consfințea, în baza principiilor autodeterminării naționale, unirea ultimei dintre cele trei provincii cu Țara-Mamă răzbăteau de peste veacuri vocile tuturor celor care au luptat pentru unirea tuturor românilor în trupul aceleiași țări, patrioți crescuți și trăiți având sădit în inimi exemplul lui Mihai Viteazul, cel care vestea lumii la 1600 despre înscăunarea sa ca “Domn al Munteniei, Ardealului şi a toată țara Moldovei”.

Marea Unire s-a înfăptuit nu doar prin fructificarea contextului politic internațional, care a favorizat mișcărilor de eliberare națională și socială, cât, mai ales, prin curajul, eroismul și jertfa de sânge a soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial și al determinării manifestate de clasa politică românească și a societății românești din teritoriile străine, vremelnic ocupate.

Armata română a avut atunci, la fel ca în cele mai importante momente istorice ale țării, un rol determinant, a reprezentat un important factor de echilibru și coeziune națională în stabilirea și menținerea pe termen lung a deciziilor politice importante, și continuă să fie, pentru societatea românească de astăzi, un reper moral și educațional de prim rang.

De aceea, nu doar în această zi, ci în fiecare dintre zilele hărăzite de Dumnezeu, se cuvine să aducem un omagiu pios tuturor eroilor națiunii române, căzuți la datorie în toate bătăliile și în toate luptele purtate în numele țării noastre și pentru unitatea tuturor fraților de același sânge.

Actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru națiunea română, în ansamblul ei, simbolul unității, dezideratul care a înfruntat cu strășnicie veacurile și care a vitalizat  toate resursele națiunii române. Identității noastre naționale, întărite prin hotărârile adunărilor plebiscitare ale anului 1918, din Basarabia, Bucovina și Transilvania, i se adaugă azi dimensiunea europeană, integrarea euro-atlantică fiind dovada recunoașterii României drept un actor responsabil și un factor de stabilitate regională, într-o perioadă dominată de amenințări la adresa securității Europei și de profunde transformări geopolitice.

Din păcate, după mai bine de șapte decenii de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Europa cunoaște din nou ororile unui conflict absurd și nedrept și devastator. Războiul de agresiune declanșat în 24 februarie de Federația Rusă împotriva Ucrainei reprezintă o violare flagrantă și nepermisă a dreptului internațional. Condamnând în termenii cei mai fermi această invazie, România susține, alături de NATO, de Uniunea Europeană și de comunitatea internațională responsabilă, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Țara noastră va continua să ofere sprijin multidimensional Ucrainei, care include asistență umanitară, sprijin politic, diplomatic și economic și va acționa pentru consolidarea sprijinului UE pentru țara vecină.

Războiul din Ucraina a testat vigilența, coeziunea, solidaritatea și determinarea NATO de a-și respecta angajamentele de a asigura securitatea și integritatea spațiului euro-atlantic.  Imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, NATO a activat cu promptitudine, pentru prima dată în istorie, planurile de apărare, dislocând forțe și tehnică de luptă pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România.


Sunt, la acest moment, dislocați în România, peste 5.000 de militari aliați – din Statele Unite – care au dislocat importante efective din cadrul legendarei Divizii 101 Aeropurtate,  din Franța – care și-a asumat conducerea unui grup de luptă aliat, precum și din alte țări aliate, militari care acționează cu vehicule de luptă și aeronave de ultimă generație, contribuind, în mod concret, alături de efectivele și tehnica de luptă ale armatei noastre la consolidarea capacității de apărare în această regiune. Aproape 200 dintre acești militari s-au constituit în detașamente de defilare și participă, la București, la Parada Militară de la Arcul de Triumf, precum și la ceremoniile organizate la Alba Iulia și Miercurea Ciuc la cea mai importantă sărbătoare a noastră, alături de camarazii de arme români.
 
Gândurile noastre se îndreaptă, cu recunoștință și respect, către militarii care sărbătoresc Ziua Națională a României în misiuni internaționale, reprezentând Țara cu mândrie, cinste și profesionalism. Vă doresc, fiecăruia dintre dumneavoastră, cei care vă aflați departe de casă, dar cu inima acasă, să vă  bucurați de această zi sfântă, să izbândiți în tot ceea ce faceți și să vă întoarceți, cu toții, sănătoși și cu sentimentul datoriei împlinite, la cei dragi dumneavoastră.

Transmit, cu egală prețuire, felicitări şi urări de succes întregului personal al Armatei României, militarilor în rezervă sau în retragere şi, în mod special, veteranilor de război și ai teatrelor de operații!          
Doresc tuturor compatrioților noștri, oriunde s-ar afla, să își trăiască mândria și bucuria de a fi români în sănătate, prosperitate și pace, alături de cei dragi.
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!“ - a precizat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii