Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:05 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul apărării naționale, la Washington. 2% din PIB pentru apărare

ro

10 Oct, 2020 09:46 1108 Marime text

 
  • Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat mai multe întâlniri cu directorul Defense Security Cooperation Agency, precum și cu reprezentanți ai industriei de apărare, în cadrul vizitei la Washington.

În marja vizitei oficiale efectuate la Washington, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut vineri, 9 octombrie, întrevederi cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, Heidi Grant, precum și cu reprezentanți ai unor companii din industria de apărare.

În cadrul întrevederii cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico – militară dezvoltate în parteneriat.

Ministrul apărării naționale a evidențiat includerea României în Risk Assessed Payment Schedule, respectiv în mecanismul financiar “dependable undertaking single case” , care va facilita lansarea contractelor multianuale multiple.

A fost subliniat angajamentul României în programele de dezvoltare și inovare, respectiv interesul pentru implicarea industriei naționale de apărare în dezvoltarea cooperării cu parteneri externi.

În context, ministrul Ciucă a reafirmat angajamentul țării noastre pentru alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare și pentru realizarea unor capabilități militare robuste, care să răspundă cerințelor de securitate națională, în linie cu standardele NATO.

Programul vizitei a cuprins și întrevederi cu reprezentanți ai companiilor Lockeed Martin, Raytheon, Bell și Boeing, specializate in producția de echipamente și tehnică militară.

Ministrul apărării naționale a subliniat importanța cooperării între companiile americane și operatorii din industria națională de apărare din România, în vederea asigurării securității aprovizionării și a transferului de tehnologie pentru mentenanța și producerea echipamentelor militare în țara noastră. De asemenea, a evidențiat potențialul pe care România îl are în domenii-cheie pentru dezvoltarea noilor echipamente militare precum cyber și tehnologia informației și a punctat disponibilitatea MApN de a sprijini programe comune de cercetare,  dezvoltare și inovare în domeniul tehnologiilor militare de înaltă performanță, interoperabile la nivel aliat.

La întâlniri au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Ti-a placut articolul?

Comentarii