Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului, proiect în transparență Sunt vizate niște bunuri imobile ale Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral

ro

08 Jan, 2022 00:00 1227 Marime text
  • Proiectul are în vedere aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale “Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral
 
 
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat, în transparență decizională, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind actualizarea valorii de inventar, modificarea și completarea descrierii tehnice și a adresei unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale “Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca urmare a reevaluării şi a înscrierii în cartea funciară.

 
Administraţia Naţională ,,Apele Române”, care funcţionează în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, administrează bunurile din domeniul public al statului de natura celor prevăzute la art. 136 alin. (3) din Constituţia României, republicată, în anexa nr. 2 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum şi alte bunuri prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare.

 
În conformitate cu prevederile art. 35 alin. (5ˡ) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, se mandatează autoritatea publică centrală din domeniul apelor, prin Administraţia Naţională "Apele Române", respectiv administraţiile bazinale de apă, să înscrie în cartea funciară dreptul de proprietate al statului asupra bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române".

 
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, unitate cu personalitate juridică din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a efectuat lucrări de cadastru și intabulare pentru o parte din bunurile imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea sa, lucrări care s-au finalizat cu înscrierea respectivelor bunuri imobile în cărţi funciare.

 
Cursul de apă Dunăre, parte din MF 63755 - “Fluviul Dunăre, Ostroave, Insule” (județul Constanța) și parte din MF 63759 - “Fluviul Dunare Braț Măcin, Ostroave, Insule” (județul Constanța) are intabulate porțiuni din albia minoră a acestuia, iar prin prezentul act normativ se modifică şi completează descrierea tehnică a acestor numere MF în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a efectuării măsurătorilor cadastrale.

 
De asemenea, se completează adresa din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului în cazul numărului MF 63755 cu județul Călărași, deoarece suprafața de 4241065 mp înscrisă în Cartea Funciară nr. 30821 se află pe teritoriul județului Călărași. Totodată, se completează adresa din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului în cazul numărului MF 63759 cu județul Tulcea, deoarece suprafețele de 773908 mp, 1308866 mp, 185527 mp și 1669718 mp înscrise în Cărțile Funciare nr. 31174, nr. 37186, nr. 37171 și nr. 36504 se află pe teritoriul județului Tulcea.

 
În conformitate cu prevederile art. 2ˡ coroborate cu cele ale art. 2² din Ordonanța Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003, cu modificările şi completările ulterioare, “reevaluarea activelor fixe corporale se efectuează cu scopul determinării valorii juste a acestora, ţinându-se seama de inflaţie, utilitatea bunului, starea acestuia şi de preţul pieţei, atunci când valoarea contabilă diferă semnificativ de valoarea justă” și “începând cu data de 1 ianuarie 2008, activele fixe corporale de natura construcţiilor şi terenurilor aflate în patrimoniul instituţiilor publice vor fi reevaluate cel puţin o dată la 3 ani, în condiţiile prevăzute la art. 21, de o comisie numită de conducătorul instituţiei publice sau de evaluatori autorizaţi conform reglementărilor legale în vigoare, rezultatele reevaluării urmând a fi înregistrate în contabilitate până la finele anului în care s-a efectuat reevaluarea”.
 

În urma efectuării operațiunii de reevaluare a activelor fixe corporale din domeniul public al statului la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, potrivit prevederilor Ordinului ministrului economiei și finanțelor nr. 3471/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice, s-au actualizat valorile de inventar ale imobilelor identificate cu nr. MF 63755 -  “Fluviul Dunăre, Ostroave, Insule” și MF 63759 - “Fluviul Dunare Braț Măcin, Ostroave, Insule” în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Valorile de inventar rezultate în urma reevaluării acestor bunuri imobile sunt consemnate în Procesul Verbal de Reevaluare înregistrat cu nr. 1939/29.01.2021 la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral. Astfel, valoarea de inventar actualizată în urma reevaluării pentru bunul imobil cu nr. MF 63755 este de 36.681.194 lei, iar  valoarea de inventar actualizată în urma reevaluării pentru bunul imobil cu nr. MF 63759 este de 15.635.536 lei.

 
În conformitate cu prevederile art. 288 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, inventarul bunurilor din domeniul public al statului se întocmeşte şi se modifică, după caz, de ministere sau de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, atât pentru bunurile aflate în administrarea acestora, cât şi pentru bunurile aflate în administrarea unităţilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi de autorităţile publice autonome, şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

 
În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare, modificările intervenite în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului se aprobă în condiţiile legii, prin acte normative adoptate în acest sens, iniţiate de către ministere sau de alte organe de specialitate ale autorităţilor publice centrale, aflate în subordinea Guvernului.

 
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral precizează că bunurile imobile pentru care se actualizează descrierea tehnică, adresa și valoarea de inventar nu sunt grevate de sarcini și nu fac obiectul unor cereri de revendicare şi/sau al unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

 
Necesitatea și oportunitatea promovării proiectului de act normativ, realitatea și corectitudinea datelor prezentate aparțin Administrației Naționale “Apele Române” prin Administrația Bazinală Apă Dobrogea - Litoral, care promovează acest proiect prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în temeiul art. 1 lit. b) din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

 
Prezentul act normativ nu prezintă impact asupra domeniilor social, economic şi de mediu, asupra bugetului general consolidat sau asupra legislaţiei în vigoare, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1361/2006 privind conţinutul instrumentului de prezentare şi motivare a proiectelor de acte normative supuse aprobării Guvernului, cu modificările şi completările ulterioare.

 
Faţă de cele prezentate, a fost promovat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind actualizarea valorii de inventar, modificarea și completarea descrierii tehnice și a adresei unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale “Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca urmare a reevaluării şi a înscrierii în cartea funciară, care în forma prezentată a fost avizat de ministerele interesate și pe care-l supune spre adoptare.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Guvernul a aprobat OUG privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii