Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Familiei Situația fondurilor alocate care să permită acordarea de vouchere destinate procedurilor de fertilizare

ro

07 Jan, 2024 14:17 594 Marime text
Infant, foto: PMC Pentru 2024, potrivit unui anunț al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), nu mai sunt alocate fonduri care să permită acordarea de vouchere destinate procedurilor de fertilizare. În schimb, în acest an, se decontează procedurile contractate în 2023.

În acest an, cel puțin în primă fază, se vor deconta procedurile de fertilizare pentru care nu s-au primit banii în 2023. Așadar, în acest an nu se mai dau vouchere noi, ci doar se decontează cele acordate în 2023. După spusele ministrului, din cele 10.000 de proceduri aprobate anul trecut, în prezent sunt peste 1.000 de sarcini confirmate și 52 de nou-născuți.

„În primul rând, aș vrea să menționez că cele 10.000 de proceduri care au fost bugetate pentru anul 2023 beneficiază de finanțare, practic decontarea acestora e cumva specială. În momentul în care o pacientă, o familie, depune un astfel de dosar, vine evaluat, este declarat eligibil, iar apoi în concordanță cu sfaturile medicului, când acesta consideră că ambii părinți sunt pregătiți din punct de vedere medical pentru a începe aceste proceduri, respectiv tratament cu medicamente dacă este cazul și apoi procedura în sine de inseminare este cumva de de durată, de aceea pentru anul 2023 am avut bugetate 10.000 de proceduri, dar nu toate au putut fi decontate și la finalul anului Ministerul Finanțelor a luat cumva de la toate ministerele banii care nu au fost cheltuiți pentru a fi distribuiți pe fondul de rezervă și a fi dat acolo unde era urgență, iar pentru anul 2024 practic noi am primit diferența pentru cele 10.000 de de proceduri”, a transmis Natalia Intotero.

În momentul de față, potrivit ministrului familiei, se caută soluții pentru deblocarea unor fonduri, astfel încât, după decontarea procedurilor din 2023, să se aloce bani pentru proceduri noi, care să fie contractate în acest an. Sprijinul acordat în cadrul programului apărut acum doi ani constă într-un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei. Beneficiul social se acordă sub formă de două vouchere, unul în valoare de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.

Citește și

Decretele de numire în funcție a ministrului Muncii și a ministrului Familiei, semnate de președintele Iohannis
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii