Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Apărării Naționale preia Președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar

ro

09 Nov, 2023 17:04 722 Marime text
  • Joi, 9 noiembrie, la sediul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, a avut loc prima sesiune ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.
 
Joi, 9 noiembrie, la sediul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, a avut loc prima sesiune ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, transmite un comunicat din partea Ministerului Apărării Naționale.
 
Agenda reuniunii a cuprins teme care vizează promovarea și diseminarea normelor de drept internațional umanitar, atât în cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, cât și în rândul publicului larg. De asemenea, au fost discutate subiecte privind demararea procesului de revizuire a Strategiei naţionale a României de aplicare a dreptului internaţional umanitar, precum și elaborarea unui raport privind îndeplinirea angajamentelor asumate de România la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (2019) în vederea pregătirii participării țării noastre la ediția din anul 2024. 
 
În context, secretarul de stat Eduard Bachide a evidențiat importanța promovării respectului făță de normele de drept internațional umanitar, într-un context de securitate internațional dinamic și cu o multitudine de provocări complexe. 
 
MApN va acționa în vederea monitorizării îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin României în baza tratatelor internaţionale din domeniul dreptului internaţional umanitar la care ţara noastră face parte. Dezbaterile în cadrul Comisiei vor avea ca scop luarea unor măsuri sau adoptarea unor politici naționale relevante care să se armonizeze cu evoluțiile din plan internațional, în ceea ce privește reglementările din dreptul internațional umanitar.
 
Ministerul Apărării Naționale se află la cea de-a cincea rotație a președinției forumului. Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar reuneşte reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Preşedinţia Comisiei este asigurată, prin rotaţie anuală, de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației, la nivel de secretar de stat.
 
În cadrul CNDIU funcționează un secretariat permanent, asigurat de Ministerul Apărării Naționale, prin Centrul de Drept Internațional Umanitar din Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, a încheiat sursa citată.
 
 
Citește și:
MApN: Primele cinci aeronave ale Centrului european de Instruire F-16 au aterizat la Fetești
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii