Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor

ro

08 Apr, 2023 11:19 1069 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută Ziua Internațională a Romilor, eveniment marcat, în mod tradițional, la data de 8 aprilie, și dedicat recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Totodată, ziua de 8 aprilie este consacrată „Sărbătorii etniei romilor din România”.

Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă valoarea dialogului între culturi și reiterează importanța respectării și valorizării cuvenite a patrimoniului cultural și identității rome, ca vector al dezvoltării unei societăți incluzive, bazate pe respect reciproc., transmite MAE prin intemediul unui comunucat oficial. 

Cele două sărbători oferă ocazia de a reitera necesitatea combaterii ferme a atitudinilor generatoare de discursuri incitatoare la ură sau la infracțiuni motivate de ură împotriva reprezentanților comunității rome.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să sprijine demersurile de eliminare completă a oricăror forme de discriminare și excluziune la adresa romilor și va susține, prin atribuțiile care îi revin, eforturile autorităților guvernamentale și ale societății civile în favoarea interculturalității, precum și a incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor., mai transmite sursa citată. 


Inițiativa de a marca Ziua Internațională a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internațional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv în România, data de 8 aprilie a fost dedicată Zilei Romilor începând cu anul 1990. „Sărbătoarea etniei romilor din România” a fost consacrată prin Legea nr. 66/2006.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii