Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:18 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, mesaj de Ziua Unirii (video)

ro

24 Jan, 2021 11:13 935 Marime text

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a transmis un mesaj cu preilejul Zilei Unirii, în cadrul evenimentului marcat în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

Dragi locuitori ai județului Constanța, azi sărbătorim o zi foarte importantă pentru istoria noastră națională, o zi în care ne amintim de primul pas spre crearea României moderne. Pentru toți românii, munteni, moldoveni, transilvăneni, bucovineni, basarabeni, bănățeni sau dobrogeni, ziua de 24 ianuarie trebuie să fie o zi de mare sărbătoare, o zi în care să ne aducem aminte cu reverență de faptele politice și diplomatice care au dus la dubla alegere ca domnitor al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 și mai apoi la 24 ianuarie, ca domnitor al Țării Românești, a lui Alexandru Ioan Cuza, dar mai ales neclintita dorință de unire a românilor din cele două principate.
Actul de voință politică de la 24 ianuarie a reprezentat primul pas către crearea statutui unitar român.

A urmat o perioadă de dezvoltare pentru România modernă, prin crearea primului Parlament unic al României şi a primului Guvern unitar, precum și adoptarea primei Constituții românești. Procesul de modernizare început în urma unirii principatelor române dar și contribuția majoră a diplomatului Mihail Kogălniceanu, au dus la obținerea independenței și mai apoi la reintegrarea Dobrogei la patria-mamă, proces ce s-a continuat cu repopularea Dobrogei cu români veniți din toate colțurile țării.

Despre locul aparte pe care-l ocupa Mihail Kogălniceanu în modernizarea teritoriului dintre Dunăre și Mare, ne povestește un mocan care își aducea aminte de cuvintele lui Kogălniceanu: “Măi băieţi, ne-a zis el, aici e raiul vostru. Ceea ce aţi găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru. Scuturaţi-vă pungile, vindeţi ce-aţi aveţi, lipsiţi-vă şi de oi şi cumpăraţi pământ, c-aveţi să fiţi bogaţi.”

Vreau să nu uitați că proiectele mari se realizează cu timp, multă muncă și devotament. Astăzi, avem o țară cu anvergură în Europa, iar acest lucru se datorează iluștrilor noștri înaintași, care prin diplomație și sacrificiu, au făcut posibil acest deziderat.

Astăzi, să retrăim cu bucurie ziua de 24 ianuarie 1859 și să prețuim acești pași importanți făcuți de strămoșii noștri în recunoașterea identității naționale, a granițelor și statalității României. Nu le putem cinsti mai bine memoria, decât prin continuarea eforturilor lor și stabilirea unor obiective clare pentru a construi o țară unită, dezvoltată, stabilă și prosperă.

Este de datoria noastră, a tuturor să continuăm idealul inaintașilor noștri: o Românie puternică, modernă, dezvoltată, o Românie de care să fim mândri!

Aș vrea să închei cu vorbele diplomatului Dimitrie C. Brătianu, care spunea: "Unirea este singura temelie statornică a edificiului viitorului nostru: fără dânsa, ce se va clădi va fi clădit pe nisip.", a transmis Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.
 


Ti-a placut articolul?

Comentarii