Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Microbilogul român, Anca Șelariu selectată de NASA pentru a participa la simularea vieții pe Marte

ro

18 Apr, 2023 16:36 1335 Marime text
Nasa NASA a selectat șase persoane pentru a contribui la CHAPEA, prima misiune terestră, care va debuta în iunie la Centrul Spațial Johnson al agenției din Houston, scrie bihon.ro.

Misiunea CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) este alcătuită din trei etape, prin care membrii echipajului vor simula, timp de câte un an, viața pe suprafața planetei Marte. Pe întreg parcursul misiunilor, membrii vor locui și vor lucra într-un habitat care se întinde pe 1.700 de metri pătrați. Vor fi simulate toate tipurile de provocări ale unei misiuni pe Marte, printre care se numără și limitările de resurse, defecțiunile echipamentelor, întârzierile de comunicare și alți factori care pot genera sters din mediul înconjurător.

„Simularea ne va permite să colectăm date privind performanța cognitivă și fizică, pentru a ne oferi mai multe informații despre impactul potențial al misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului. În cele din urmă, aceste informații vor ajuta NASA să ia decizii în cunoștință de cauză pentru a proiecta și planifica o misiune umană de succes pe Marte”, a declarat Grace Douglas, cercetător principal al CHAPEA, citat de Presshub.

NASA a lansat un apel de candidaturi în 2021, prin intermediul căruia au fost selectați participanții. Echipajul este alcătuit din patru membrii principali și doi de rezervă.
 

Cine este Anca Șelariu?

Anca Șelariu este microbiolog în cadrul marinei militare americane.

„Experiența sa vizează descoperirea și fabricarea de vaccinuri, transmiterea prionilor, dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecțioase.

Șelariu a obținut o diplomă de licență în filologie la Universitatea Transilvania, România, o diplomă de licență în biochimie la Universitatea Montclair, New Jersey, și un doctorat în științe biomedicale interdisciplinare la Universitatea Rutgers, New Jersey.

De asemenea, a absolvit o bursă postdoctorală la Prion Research Center, Colorado State University din Fort Collins”, scrie NASA pe site-ul său, citat de Presshub.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii