Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:41 18 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul primarului Vergil Chițac, cu ocazia Zilei Culturii Naționale „Constanța merită să redevină culturală“

ro

15 Jan, 2021 10:48 1130 Marime text
  • Primarul municipiul Constanța, Vergil Chițac, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Vergil Chițac spune că acest oraș deține un patrimoniu fabulos, o poziție geopolitică strategică, oportunități semnificative de dezvoltare, precum și resurse umane calificate și orientate spre coeziuni. Mai mult, îndrăznesc să cred că orașul Tomis și-a consumat frustrările provinciale și este gata să simtă din nou aerul tonic al unei metropole care să conteze cu adevărat în plan național și european

Iată conținutul integral al mesajului:
 

Celebrăm astăzi Ziua Culturii Naționale, la Constanța și pretutindeni în țară, cu încrederea nedezmințită în funcția binefăcătoare a culturii. Nici o criză din cele pe care le-am trăit nu a alterat semnificativ această încredere – mai ales aici, la Tomis, unde cultura înaltă este acasă de peste 2.000 de ani, odată cu Ovidius și chiar cu predecesorii acestuia.

În semn de prețuire pentru cultură, am decis să așezăm astăzi prima bornă a unui lung drum colectiv al comunității noastre locale, care are ca obiectiv realizarea primei Strategii culturale din perioada modernă și contemporană a municipiului Constanța. Acest oraș deține un patrimoniu fabulos, o poziție geopolitică strategică, oportunități semnificative de dezvoltare, precum și resurse umane calificate și orientate spre coeziuni. Mai mult, îndrăznesc să cred că orașul Tomis și-a consumat frustrările provinciale și este gata să simtă din nou aerul tonic al unei metropole care să conteze cu adevărat în plan național și european.

Acest oraș mitic, cu rădăcini culturale ancestrale, care a produs necontenit forme culturale semnificative în toată istoria sa, unde Ovidius și-a scris Tristele și Ponticele, unde s-a scris primul poem în limba getă atestat literar, acest oraș, care a reunit armonios universuri mentale și culturale creând o sinteză unică în România, în Europa și în lume, merită să reintre în circulația culturală de amplitudine.

Primăria municipiului Constanța vă propune astfel, printr-un efort comun, mai ales al resursei umane valoroase a Cetății, elaborarea primei noastre Strategii culturale, ca „semn de viață” și asumare ambițioasă a unui ideal. Plecăm de la un patrimoniu cultural local inestimabil, pentru care am găsit, în anii și deceniile din urmă, forme modeste de punere în valoare.

Avem intenții și planuri solide de reconstrucție culturală a Cetății, care includ valorizarea creativă a acestui patrimoniu, consolidarea infrastructurii culturale, punerea în valoare a Peninsulei ca spațiu istoric și cultural emblematic al orașului, preluarea și repunerea în circulație culturală a unor locuri, clădiri și instituții simbolice – Cazinoul, Palatul Regal din Mamaia, Grădina de Vară Tomis, diversificarea vieții culturale locale și ridicarea progresivă a standardelor ei de calitate, realizarea unor programe educaționale care să aducă din nou tinerii în jurul valorilor culturale, artistice și spirituale în sens larg.

Coordonatorul acestei Strategii culturale este consilierul meu personal Dorin Popescu, în capacitățile căruia de coagulare a resursei umane valoroase a Cetății am totală încredere. Am, de asemenea, toată încrederea în capacitatea Dumneavoastră și prin extensie în capacitatea comunității noastre culturale de a sprijini cu generozitate și substanțial acest nou proiect de anvergură al orașului Constanța.

Constanța merită să redevină puternică. Tomisul merită să redevină metropolă. Constanța merită să redevină frumoasă. Constanța merită să redevină culturală.Vă doresc mult succes, vă mulțumim pentru generoasa Dvs. participare de astăzi, mizăm pe sprijinul Dvs. de lungă durată și declar deschise lucrările primei dezbateri tematice a Strategiei culturale a municipiului Constanța!

Dezbaterea tematică “Strategia culturală a municipiului Constanța. Kilometrul zero” poate fi vizionată pe canalul de YouTube al Primăriei Constanța.


Sursa foto-video: Facebook/ Vergil Chițac, Primăria Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii