Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul medicului Andreea Costea cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului

ro

11 Mar, 2021 14:25 1221 Marime text
  • Ziua Mondială a Rinichiului este o campanie globală care vizează creșterea gradului de conștientizare a importanței rinichilor.
 
Anul acesta Ziua Mondială a Rinichilor continuă să conștientizeze povara crescândă a bolilor renale la nivel mondial și să depună eforturi pentru sănătatea rinichilor în întreaga lume. Mai exact, Comitetul director al Zilei Mondiale a Rinichilor a declarat anul 2021 anul „Trăirii bine cu boala renală”. Acest lucru a fost făcut pentru a crește atât educația, cât și conștientizarea cu privire la gestionarea eficientă a simptomelor și la abilitarea pacientului, cu scopul final de a încuraja participarea la viață, se arată pe worldkidneyday.org.
 
Boala renală este o boală netransmisibilă și afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume. Unul din zece adulți are boli renale cronice. A fi diagnosticat cu boli de rinichi poate fi o provocare uriașă, atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur. Diagnosticul și gestionarea acestuia, în special în stadiile avansate ale bolii renale, au un impact grav asupra vieții lor, reducând capacitatea lor și a familiei și a prietenilor, de a participa la activități de zi cu zi precum munca, călătoria și socializarea, provocând în același timp numeroase efecte secundare problematice - de exemplu oboseală, durere, depresie, tulburări cognitive, probleme gastrointestinale și probleme de somn.
 
 
Medicul nefrolog Andreea Costea a transmis un mesaj cotidianului ZIUA de Constanța cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului.
 

Astazi, 11 martie 2021, sărbătorim Ziua Internațională a Rinichiului, un nou prilej pentru a ridica la nivelul conștiintei sociale întrebările: „Facem totul pentru a ne îngriji? Avem grijă de rinichii nostri?”

Am deschis și mai mult ușile pentru pacienții care doresc să primească un sfat avizat, să își controleze starea de sănătate.

După un an atât de greu , primul an de pandemie, începem să căutam soluții cât mai potrivite pentru ca atenția noastră să fie distribuită corect către necesitățile turor bolnavilor care trebuie să ajungă să consulte un nefrolog. Cererea tot mai mare, numarul crescut de bolnavi cu afecțiuni cronice, ne conduce către o atitudine integrata, în care pacientul să fie beneficiarul.

Ziua de 11 martie este o ocazie pentru a privi spre noi și  a ne gândi ce putem face mai mult pentru sănătatea rinichilor nostri, prin dietă, exerciții, renunțat la fumat, la alimente toxice și un control al analizelor de sânge și urină, prin medicul de familie , care, după o atentă evaluare solicită și consultul la medicul specialist.

Logo-ul anului acesta este : Sănătatea rinichilor pentru toata lumea-calitatea vieții cu boli de rinichi! Și pentru asta suntem noi, specialiștii! Transmite Andreea Costea, medic primar nefrolog.



Sursă foto:Arhivă  ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii