Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii de la DSP Mangalia asigura permanenta pentru eventuale cazuri de gripa noua

ro

03 Nov, 2009 02:00 2797 Marime text
Răspândirea rapidă a gripei porcine a pus pe jar şi autorităţile din Constanţa, deşi până la această oră judeţul a „scăpat" de o eventuală epidemie. Din păcate, dozele de vaccin antigripal, destinate împiedicării gripei „obişnuite", nu au ajuns aici nici până la această oră, în timp ce acelea pentru gripa „nouă" nu vor apărea până în decembrie.

Gripa porcină este foarte greu de deosebit de cea sezonieră, ne spun medicii specialişti. La nivelul judeţului Constanţa a fost constituit un sistem de supraveghere şi alertă rapidă, cât şi un plan de măsuri care trebuie luate pentru prevenirea unei epidemii. În Mangalia şi zonele limitrofe (23 August, Tuzla, Limanu etc.) există medici sentinelă care au înscrişi în rândul pacienţilor foarte mulţi copii.

Toţi aceştia au primit câteva zeci de exsudate în vederea recoltării unor analize medicale din laringe, în situaţia în care există suspiciuni cu privire la simptomele pacienţilor. „Toate probele sunt trimise, ulterior, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, care va confirma sau infirma prezenţa virusului AH1N1. În plus, toţi medicii de familie ne raportează, săptămânal, numărul cazurilor de infecţii respiratorii depistate. Ceea ce este foarte important, este ca oamenii să se izoleze la domiciliu dacă prezinte simptomele specifice gripei. Un alt sfat ar fi dacă o persoană se află într-o comunitate restrânsă (serviciu, clasă etc.) şi constată că o persoană din imediata sa apropiere strănută, tuşeşte sau prezintă stare general proastă să o atenţioneze pentru a ieşi din colectivitate şi a se adresa medicului", ne-a declarat şeful DSP Mangalia, dr. Mariana Petre.

Mai trebuie spus faptul că DSP Mangalia asigură permanenţă, inclusiv în week-end, cu medici care, deşi se află la domiciliu, preiau non-stop toate apelurile care au legătură cu astfel de îmbolnăviri. În funcţie de situaţia sesizată, aceştia iau măsurile care se impun. Şi la DSPJ Constanţa există medici de gardă, ce pot fi apelaţi la numerele de telefon 0241/480.940 sau 0241/480.939.

În cazul apariţiei unor cazuri de gripă porcină în colectivitate se ia măsura închiderii unităţilor (de exemplu a celor şcolare) de la 48 ore până la 7 zile. De asemenea, pot fi sistate anumite activităţi, cum ar fi concursuri, întruniri, spectacole.

Specialiştii atrag atenţia că este foarte important ca oamenii să se vaccineze mai întâi împotriva gripei sezoniere, deoarece contractând şi virusul AH1N1, pe fondul unei imunităţi scăzute, starea lor de sănătate se poate agrava. Cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele vârstnice, bolnavii cronic şi femeile însărcinate. Cadrele medicale îi sfătuiesc pe cetăţeni să se spele cât mai des pe mâini, să evite aglomeraţiile şi să se vitaminizeze. În Mangalia, vaccinurile antigripale au apărut deja de câteva zile şi pot fi achiziţionate cu preţuri cuprinse între 30 şi 35 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii