Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MEAT Din luna ianuarie 2024, solicitările de autorizare în domeniul turismului vor putea fi depuse online, prin intermediul noului sistem informatic

ro

08 Dec, 2023 19:14 1047 Marime text
Sursă foto: MEAT
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat vineri, 8 decembrie 2023, conferința de închidere a proiectului „Eficientizarea activităților de autorizare și control a operatorilor economici prin implementarea unui sistem informatic integrat dedicat” 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat vineri, 8 decembrie 2023, conferința de închidere a proiectului „Eficientizarea activităților de autorizare și control a operatorilor economici prin implementarea unui sistem informatic integrat dedicat” - Cod MySMIS 127623/cod SIPOCA 595. Evenimentul, desfășurat la Hotel Rin Central - București, a reunit reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare și ai mediului asociativ de profil, precum și partenerii privați ai proiectului, în scopul diseminării rezultatelor obținute și prezentării platformei SITUR.GOV.RO, transmite un comunicat din partea MEAT.

„SITUR.GOV.RO nu este doar un simplu instrument tehnologic, ci reprezentă angajamentul MEAT pentru eficiență, transparență și progres. Noul sistem informatic înlocuiește, astfel, tradiționalele proceduri de depunere fizică a documentelor pentru obținerea autorizațiilor în domeniul turismului, permițând un acces facil la toate etapele acestui proces. Pe scurt, vorbim despre o reducere semnificativă a birocrației, care implică o creștere a calității serviciilor oferite, și mai ales despre o experiență îmbunătățită pentru cetățeni și mediul de afaceri. De un real ajutor ne-a fost și industria de profil care, prin reprezentanții ei, a răspuns pozitiv tuturor apelurilor noastre, în vederea consultărilor și schimbului de know-how. În încheiere, alături de o echipă bine pregătită pentru această reformă digitală, doresc să anunț public că lansarea SITUR.GOV.RO pe piață va avea loc la începutul anului viitor, în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a declarat Lucian Ioan Rus, secretar de stat în cadrul MEAT, coordonator al activităților de turism.


Simplificarea procedurilor administrative și optimizarea proceselor decizionale pentru activitățile de autorizare și control în turism au fost, astfel, două dintre motivele stringente, identificate la nivelul autorității publice centrale responsabile de domeniul turismului, care au stat la baza realizării proiectului SIPOCA 595, finanțat în proporție de 84% din fonduri nerambursabile europene.

„SITUR.GOV.RO este nucleul reformei digitale din industria turismului, din perspectiva activităților de autorizare, dar și a celor de control. De altfel, acest sistem informatic integrat va permite realizarea tuturor proceselor specifice exclusiv online. Mai mult decât atât, vom spune adio și bazelor de date care, până în prezent, le-am afișat public în format Excel. Astfel, SITUR.GOV.RO va centraliza și valida informațiile referitoare la registrele structurilor de primire turistică, ale agenților de turism, ghizi de turism și așa mai departe. Fiecare utilizator va putea accesa și filtra online toate aceste date, în funcție de o serie de criterii de interes, fapt ce va facilita procesul decizional atât pentru potențialii turiști, care vor putea evalua și compara opțiunile disponibile, cât și pentru operatorii economici, care vor pot identifica parteneriate sau oportunități de dezvoltare”, a declarat George Bogdan Borună, director al Direcției Control/Direcția Generală Turism/ MEAT și managerul proiectului SIPOCA 595.


Discuțiile din cadrul conferinței de închidere a proiectului SIPOCA 595 au contribuit, astfel, la maximizarea impactului și eficacității de noul sistem informatic SITUR.GOV.RO, participanții având oportunitatea de a obține o perspectivă detaliată asupra beneficiilor generate, într-un spectru divers de contexte și aplicații. Printre beneficii, se remarcă următoarele:
  • Mai puține deplasări nedorite: Toată documentația necesară pentru obținerea clasificării pentru structurile de primire turistice, licențelor pentru agențiile de turism, atestatului de ghid sau orice altă autorizație acodată de MEAT va putea fi depusă online, pe SITUR.GOV.RO.
  • Mai aproape de cetățeni: SITUR.GOV.RO va fi interconectat cu alte sisteme naționale, gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, Oficiul Național pentru Registrul Comerțului, Inspecția Muncii și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, fapt ce va permite obținerea documentelor direct de la autoritățile emitente, la doar un click distanță. Mai mult, experții în autorizare și inspectorii de control vor putea consulta o serie de documente și de informații din portofoliul instituțiilor patenere, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală și Inspectoratul General al Poliţiei Române, accesul la bazele de date digitale ale acestora fiind permis datorită protocoalelor de colaborare încheiate.
  • Transparență: Cetățenii și operatorii economici vor avea posibilitatea de a urmări stadiul solicitărilor lor în timp real. Această caracteristică facilitează obținerea informațiilor și le permite utilizatorilor să fie mereu la curent cu etapele prin care trece documentația și/sau solicitarea depusă.
  • Chat cu instituția: Utilizatorii vor putea transmite întrebări, solicitări de clarificări și/sau de informații suplimentare prin intermediul unui sistem de chat integrat, care va putea fi accesat pe SITUR.GOV.RO.
  • Consultarea informațiilor de interes general: Utilizatorii vor avea posibilitatea de a accesa în timp real date despre structurile autorizate, căutările fiind adaptate la cerințele lor specifice.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Autorității pentru Digitalizarea României, Autorității de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă, Administrației Naționale „Apele Române” și ai Oficiului Național pentru Registrul Comerțului. Din partea mediului de afaceri, au fost prezenți membri ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Federației Industriei Hoteliere din România și ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România. Totodată, la discuții au participat și reprezentanți ai Asociației Muncipiilor din România și ai Asociației Comunelor din România, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Vești bune de la MADR pentru crescătorii din sectorul suin și avicol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii