Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:52 20 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri pentru reducerea riscului seismic al unităților de învățământ. Se modifică Ordonanța Guvernului nr. 20/1994

ro

10 Oct, 2019 00:00 550 Marime text
Legea privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 referitoare la măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Legea a fost adoptată, pe 7 octombrie, de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
 
Ordonanța Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existentă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806 din 19 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează: la articolul 2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate (21 și 22).
 
„Articolul 21 – până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experții tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în  vederea încadrării acestora în clasa de risc  seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice, care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare.
 
Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasa de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024“.
„Articolul 22 - Sursa de finanțare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educației Naționale, la solicitarea unităților administrativ-teritoriale“.
 
La articolul 24 alineatul (1), după litera h) se introduc doua noi litere, I) și j), cu următorul cuprins: i) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (21) de către conducătorii instituțiilor publice care au în administrare construcții cu destinația de unități sau instituții și învățământ care au fost construite înainte de 1978.
 
j) neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor  legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor art. 2 alin. (2) de către conducătorii instituțiilor publice care au în administrare construcții cu destinația de unități sau instituții de învățământ care au fost  construite înainte de anul 1978.
 
La articolul 24 alineatul (2), după litera 11) se introduc două noi litere, I) și j), cu următorul  cuprins: nerespectarea prevederilor literei i), cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei; nerespectarea prevederilor lit. j), cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.
 
La articolul 24, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: constatarea  contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către organele cu atribuții de control ale primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor, respectiv ale Primăriei Municipiului București, în cazul proprietarilor sau administratorilor și de către prefect, în cazul primarului general București, respectiv al primarilor municipiilor, orașelor și comunelor, precum și în cazul conducătorilor celorlalte instituții publice, altele decât primăriile, și care au în administrare construcții cu destinația de unități sau instituții de învățământ.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii