Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar fi vizat și Vali Mitruş, șeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin! Mascații de la DIICOT fac zeci de percheziții! Peste 1000 de cetăţeni din Pakistan şi Bangladesh ar fi obţinut ilegal avize de muncă

ro

04 Jun, 2024 11:17 1036 Marime text
  • Potrivit stiripesurse.ro, în cauză, ar fi cercetat și șeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, Vali Mitruş.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.67 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare astăzi, 04 iunie 2024, în 7 județe din România, de către polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate în colaborare cu procurorii DIICOT Caraș-Severin, într-un dosar penal vizând constituirea unui grup infracțional organizat și traficul de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.
 
Tot astăzi, sunt puse în executare și aproximativ 40 de mandate de aducere, suspecții urmând a fi conduși pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin.
 
 
Potrivit unui comunicat emis Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la data de 04.06.2024 procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, cu sprijinul BCCO Timişoara, SCCO Arad, BCCO Oradea, BCCO Alba-Iulia, SCCO Sibiu, BCCO Cluj, BCCO Craiova, BCCO Piteşti, BCCO Bucureşti, pun în aplicare un număr de 67 mandate de percheziţie domiciliară pe raza județelor Caras-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi municipiului Bucureşti într-un dosar penal vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți,  trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României,  facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor. 
 
Acțiunile procurorilor DIICOT  se desfășoară în coordonare cu cele ale procurorilor  DNA care efectuează cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect   comiterea unor infracțiuni de corupție aflate în legătură directă cu infracțiunile cercetate de procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Caraș Severin.
 
Din investigațiile efectuate a reieșit că,  în cursul anului 2022 pe fondul apariției   unui nou mod de operare vizând   traficul de migranți  ( introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen), un suspect, fost angajat al MAI, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul a 7 societăți comerciale (din care cinci cu același domiciliu fiscal) la care au aderat și alte societăți comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel în rezervă ), care ulterior pensionării a  dezvoltat o metodă de obținerea unor beneficii materiale substanțiale  prin intermediul unei firme înființată în scopul   recrutării   forței de muncă din străinătate. 
Probatoriul administrat a relevat  că în intervalul 2022 – iunie 2024, gruparea de crimă organizată, formată dintr-un număr de peste 37 de suspecți, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme însumând  31 de societăți comerciale  cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad a acționat pe teritoriul României,  în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.
 
Activitatea infracțională s-a desfășurat pe  șase  paliere, respectiv : unul format din liderii grupurilor de firme,  urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora  și care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din  foste și actuale cadre ale M.A.I., un palier constituit din  reprezentanții de drept și de fapt ai unor firme din județul Caraș-Severin racolate în același scop   infracțional iar ultimele  două paliere  formate din alți membri ai grupului de crimă organizată, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietate lor ca locație pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalți ocupându-se de  transportarea și transferarea migranților sosiți în  România cu intenția de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE.
 
Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociații societăților comerciale au stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar  angajații cetățeni români, membrii ai grupului infracțional, au avut  sarcina  obținerii pentru persoanele  recrutate a avizelor de muncă și  a  vizelor pentru dreptul de ședere în România. În acest scop au racolat angajați cu putere de decizie sau foști angajați cu influență asupra funcționarilor din cadrul   birourilor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist.
Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracțional a obținut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale  pentru un număr de 1.181 cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh  (peste 80% ), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan, parte dintre aceștia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma  care i-a recrutat.
De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracțional organizat, utilizând relații cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin bazate pe acte de corupție, au facilitat șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini  ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în  țara de origine.
 
Din investigațiile efectuate a rezultat  că pentru un aviz de muncă  migranții au plătit sume cuprinse între 500 - 1000 euro, iar  cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5000 - 6000 euro pentru o persoană.
 
Astăzi sunt puse în executare și aproximativ 40 de mandate de aducere, suspecții urmând a fi conduși pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin.
 
Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, I.T.P.F. Timişoara, Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiş, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și specialiștilor din cadrul DIICOT Serviciul Teritorial Timişoara.
 
Suportul de specialitate este asigurat de către  Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și  Direcția de Operațiuni Speciale din IGPR. 

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Potrivit stiripesurse.ro, în cauză, ar fi cercetat și șeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, Vali Mitruş.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
Garda de Coastă Percheziții în București și Constanța, într-un dosar de trafic de migranți (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii