Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marilyn Monroe a încetat din viață în urmă cu 59 de ani. Detalii din viața actriței

ro

04 Aug, 2021 08:52 1854 Marime text

 
  • Marilyn Monroe a încetat din viață în data de 4 august 1962.
  • A fost găsită moartă în casa sa din Los Angeles, în dimineața zilei de 5 august 1962. Moartea sa a fost oficial înregistrată ca o probabilă sinucidere prin consum excesiv de medicamente.
Monroe a fost o actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea.

Născută pe 1 iunie, la Los Angeles,  Norma Jean Mortenson, pe numele ei adevărat, a avut parte de o copilărie dificilă, marcată de luni petrecute în centre de plasament, din cauza faptului că mama ei suferea de boli mintale şi era des internată în instituţii psihiatrice. La vârsta de 16 ani, s-a căsătorit cu un mecanic de avioane, dar căsătoria lor a durat doar patru ani. În anul 1954, s-a căsătorit cu fostul baschetbalist Joe DiMaggio, de care a divorţat câteva luni mai târziu, apoi l-a întâlnit pe dramaturgul Arthur Miller, cu care s-a căsătorit în 1955,  conform wikipedia.org.

Ascensiunea lui Monroe la nivelul de celebritate a început cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste, asta în timp ce primul ei soț făcea parte din Marina Comercială. Cea mai însemnată parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde și-a luat și numele care a făcut-o celebră. După câteva apariții minore în decurs de câțiva ani, Marilyn a început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediană, ajutată fiind și de remarcabila ei prezență scenică. Și-a îndreptat eforturile către apariții mai consistente, și, la un anumit moment al carierei sale, a reușit să-și îndeplinească acest scop. Circumstanțele misterioase ale morții lui Marilyn au fost subiectul multor speculații, dar nu au reușit să-i știrbească reputația de cea mai legendară figură publică a tuturor timpurilor.

În anul 1953, Monroe era deja una dintre cele mai cotate actrițe de la Hollywood; avea roluri principale în filmul noir Niagara, care îi punea în evidență latura sexy, și în comediile Gentlemen Prefer Blondes și How to Marry a Millionaire. În același an, pozele ei nud au fost folosite drept rampă de lansare pentru prima ediție a revistei Playboy. A jucat un rol semnificativ în crearea și managerierea imaginii sale publice pe parcursul carierei sale, dar a fost dezamăgită de rolurile repetitive și de salariul mic oferite de studio. A fost suspendată temporar la începutul anului 1954 pentru că a refuzat un proiect cinematografic, dar s-a întors la faimă în pelicula The Seven Year Itch (1955), unul dintre cele mai mari succese ale întregii sale cariere.

Viața privată complicată a lui Monroe a primit multă atenție. S-a luptat cu dependența, depresia și anxietatea. Căsătoriile sale cu fostul jucător de baseball Joe DiMaggio și cu dramaturgul Arthur Miller au fost intens mediatizate, ambele sfârșindu-se cu divorț.

A murit pe 4 august 1962, la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de barbiturice la reședința sa din Los Angeles. Moartea sa a fost stabilită drept cel mai probabil prin suicid, deși mai multe teorii ale conspirației au fost înaintate în ultimele decenii cu privire la modul în care a murit.

În mai 1962, și-a făcut ultima apariție publică importantă, cântând melodia „Happy Birthday, Mr. President” în cadrul unei petreceri televizate făcută în cinstea președintelui american John F. Kennedy.  


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii