Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maria Anghel, tânăra din Constanța care a cucerit trei medalii naționale la șah

ro

24 Jul, 2021 00:00 2587 Marime text
  • Maria Anghel este o tânără de 17 ani, din Constanța, elevă la Colegiul Național Mircea cel Bătrân
  • Ea a cucerut trei medalii de aur, alături de echipa sa, la campionatul național
  • Are zeci de premii și medalii cucerite în deceniul care a participat la concursuri și campionate 
 
A fost o nebunie când a apărut cunoscutul serial „The Queen's Gambit”, o miniserie inspirată de o nuvelă scrisă de Walter Tevis în anul 1983. Povestea este despre o jucătoare de șah, care ajunge cea mai bună din breaslă. Iată că în Constanța, avem o tânără, de doar 17 ani, care pare să își clădească drumul spre o carieră de succes în lumea șahului, un sport care până în anii trecuți era dominat de bărbați. Maria Anghel este elevă la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța și cartea ei de vizită este presărată de turnee câștigate și medalii de aur.
 

Triplă campioană națională

 
Cel mai recent concurs la care a participat a fost între 12 și 20 iulie 2021, la Sala Polivalentă din Iași, unde au avut loc Campionatele Naționale de Șah pe Echipe de copii, juniori și tineret (categoriile 8-20 de ani) la șah clasic, șah rapid și blitz. Maria Anghel a dat dovadă de măiestrie în sportul inteligenței și alături de Denia Bucur, Ana-Maria Pelin și Melina Apostu, de la Clubul Dinamo București Centrul Sportiv Brașov, reușind performanța de la câștiga 3 medalii de aur, devenind astfel triple campioane naționale la șah pe echipe, la toate cele trei categorii – șah clasic, șah rapid și blitz.
 

Tatăl i-a fost inspirația



 
Jucătoarea de șah din Constanța, Maria Anghel a împlinit frumoasa vârstă de 17 ani în această lună, însă pasiunea pentru șah s-a aprins la doar 5 ani și jumătate. După o pregătire intensă, la 7 ani a participat la primul concurs la Campionatele Naționale de Juniori la categoria de vârstă F8 ani, unde a obținut două medalii – aur la șah rapid și argint la șah clasic. Tatăl ei a fost „mentorul”, pentru că i-a insuflat această pasiune. Jucându-se împreună cu a sa copilă, puțin se aștepta ca Maria să își dezvolte o carieră din joacă.
 
Maria Anghel este legitimată la două cluburi sportive: Palatul Copiilor Constanța, unde a fost sub îndrumarea profesorului Claudiu Iordache și la Clubul Sportiv Dinamo București Centrul Sportiv Brașov, unde antrenor îi este Ciprian Nanu, Mare Maestru, fiind și antrenorul Echipei Naționale de Senioare a României.
 

Doctorul Șahului

 
Maria are un coeficient EL de 1900 și un program de antrenament intens – 3 zile pe săptămână se antrenează cu Ciprian Nanu, iar în restul zilelor tânăra lucrează individual, două ore pe zi. Are la activ peste 10 Campionate Europene și Mondiale și perseverența o face să continue ascensiunea în lumea acestui sport. Tânăra dorește să ajungă în elita șahului mondial, dar dorește să își țese o carieră și în lumea medicală. Peste doi ani dorește să intre la Facutlatea de Medicină.
 

Zeci de premii în palmares



 
Pe lângă cea mai recentă performanță, anul acesta Maria a mai ocupat locul III la Concursul Național Județean, la categoria F18, concurs desfășurat pe 14 aprilie. Între 30-31 ianuarie a participat la Concursul Național online de juniori unde a obținut locul III la F18. În toamna anului trecut, între 6-8 noiembrie 2020, la Slobozia s-a desfășurat Turneul Internațional „Cupa Satori”, unde Maria a ocupat locul I la categoria ELO U1900 și locul I la categoria feminin. Între 9 și 11 octombrie, a avut loc Trofeul Ligii Maeștrilor, la Constanța, unde a ocupat Locul III-Open. O altă performanță demnă de menționat este locul I la categoria feminin obținut la Chess Open Graz, eveniment desfășurat între 13 și 21 februarie, în Austria, la Graz. La acestea se adaugă zeci de alte premii și campionate câștigate sau care s-au lăsat cu podium.

Sursă foto: Arhiva personală a familiei Anghel
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii