Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

ro

22 Feb, 2024 21:46 726 Marime text







 
  • Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a efectuat joi, 22 februarie, o vizită de lucru în Austria, la invitația omologului austriac, Klaudia Tanner. Pe timpul vizitei, ministrul a fost însoțit de Eduard Bachide, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, și de alți reprezentanți ai conducerii unor structuri centrale ale MApN.

În cadrul întâlnirii bilaterale, cei doi oficiali au abordat subiecte de interes comun pentru securitatea și cooperarea în domeniul apărării pentru cele două state, potrivit MApN, într-un comunicat remis.
 
Conform sursei menționate, dialogul s-a concentrat pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, în contextul războiului din Ucraina, precum și pe cooperarea în cadrul inițiativelor și angajamentelor operaționale din domeniul Politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene.

Ministrul român al apărării a apreciat cooperarea dintre militarii români și austrieci în cadrul angajamentelor operaționale ale UE în Balcanii de Vest, făcând referire la participarea consistentă a României și Austriei în cadrul Misiunii EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina și în cadrul Misiunii Kosovo Force (KFOR), sub comanda NATO.

„România este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA, având dislocați în teatrul de operații peste 400 de militari. Totodată, din mai 2023, pentru un an, România deține și funcția de șef de stat major al EUFOR. Rămânem ferm angajați în cadrul operației, care are un rol cheie în sprijinirea autorităților locale, în menținerea unui mediu stabil și sigur. Participarea forțelor noastre armate la misiuni în comun reflectă angajamentul României și Austriei pentru consolidarea securității regionale și contribuie la sporirea interoperabilității”, a subliniat ministrul apărării naționale.


În final, a fost trecut în revistă stadiul relațiilor de cooperare în domeniul apărării, cei doi oficiali convenind asupra necesității consolidării cadrului normativ bilateral și continuării cooperării pe teme de interes comun privind securitatea regională.

După întrevederile oficiale de la sediul Ministerului Apărării, ministrul Tîlvăr a depus  o coroană de flori în cadrul unui ceremonial militar, organizat la Parcela de onoare a eroilor romani, amplasată în Cimitirul Central din Viena.

„Sunt recunoscător pentru angajamentul și dedicarea în conservarea, protejarea și promovarea obiectivelor comemorative românești de pe teritoriul Republicii Austria. Aceste eforturi sunt esențiale în perpetuarea memoriei eroilor români căzuți la datorie în războaie și în educarea tinerei generații despre sacrificiul acestora”, a transmis ministrul Tîlvăr.


Citește și
Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii