Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Inaugurarea Centrului European de Instruire F-16 din România

ro

13 Nov, 2023 16:51 718 Marime text
  • Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești.
 
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești, transmite un comunicat din partea MApN.
 
La ceremonia de inaugurare au fost prezenți ambasadorii Danemarcei, Țărilor de Jos, Statelor Unite și Ucrainei și reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin. 
 
Au participat, de asemenea, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, șefi ai unor structuri centrale ale MApN. 
 
Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române.
 

„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a spus ministrul român al Apărării.

 
În același timp, ministrul Tîlvăr a evidențiat că Centrul din Baza Aeriană 86 își  propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale și viitoare ale Forțelor Aeriene Române, ci și pentru sprijinirea aliaților și partenerilor, precum Ucraina.
 

„Am semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, participarea României la înființarea Coaliției Internaționale F-16, alături de un număr semnificativ de state. Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaților și partenerilor regionali.  În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil și instruirea piloților ucraineni în program”, a declarat ministrul Tîlvăr, la ceremonia de inaugurare.

 
Oficialul român a reliefat cooperarea excelentă dintre România, Regatul Țărilor de Jos și compania Lockheed Martin pentru ca un proiect atât de complex să devină realitate în cel mai scurt timp.
 
În marja acestui eveniment important, ministrul român al apărării a avut o întrevedere bilaterală cu omologul olandez.
 
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat dezvoltările politico-militare şi de securitate, cu accent asupra situației actuale din Regiunea Mării Negre, dar și din Orientul Mijlociu, precum şi coordonatele şi oportunităţile de aprofundare a cooperării româno-olandeze în domeniul apărării, cu accent pe consolidarea securităţii regionale şi pe sprijinul pentru partenerii din zonă.
 
Oficialul român a exprimat mulţumiri pentru angajamentul şi contribuţia consistentă a Regatului Ţărilor de Jos la proiectele operaționale aliate din România și a subliniat angajamentul țării noastre privind dezvoltarea cooperării în domeniul apărării, atât pe palierul dialogului strategic, cât și al proiectelor concrete din domeniul militar, în special cele vizând profilul prezenţei aliate în România, instruirea, exercițiile şi apărarea cibernetică, a încheiat sursa citată.
 

Citește și:
Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23 de la Capu Midia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii