Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Eroii nu mor niciodată! Se împlinesc 13 ani de la moartea maiorului (pm) Iuliu-Vasile Unguraş

ro

07 Apr, 2022 09:05 1571 Marime text
Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş. Foto: facebook/MApNAstăzi, 7 aprilie se împlinesc 13 ani de la moartea maiorului (pm) Iuliu-Vasile Unguraş, căzut la datorie în Afganistan pe 7 aprilie 2009. 

Potrivit MApN, pe 7 aprilie 2009, la șapte dimineața, plutonul maiorului Unguraș își încheiase patrula de noapte. Aflați în patru Humvee-uri blindate, aceștia rulau încet spre satul Mula. S-au oprit în apropierea unui pod care fusese refăcut după o explozie din urmă cu câteva luni. Maiorul Unguraș și un alt militar au coborât din mașină și au început verificarea de rutină, o procedură obligatorie și minuțioasă, care, în Afganistan, poate salva vieți.

Căutau orice fel de urme noi lăsate de talibani. Mai multe mașini civile cu afgani așteptau să treacă. Militarii și-au dat OK-ul, drumul era curat, iar mașinile au trecut. Vasile s-a urcat în mașină și a pornit primul. Din mașina din spate, ajutorul său de pluton, plutonierul Ghiurcă, a auzit o bubuitură și a văzut un smoc de flăcări, fum negru. Mașina comandantului era răsturnată. Talibanii detonaseră o bombă artizanală de câteva kilograme de explozibil, ascunsă sub pod. S-au auzit focuri de armă, iar militarii din patrulă au început să tragă. Au fost chemate elicoptere sanitare. Pe Vasile l-au găsit după ce atacul a fost respins, îngropat între bateriile mașinii și propriul scaun.

Pentru faptele sale de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, iar Guvernul SUA l-a decorat post-mortem cu US Bronze Star Medal.

Cinste şi onoare memoriei lui!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii