Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:50 21 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Armata României - 19 ani în Afganistan

ro

18 Jul, 2021 16:50 669 Marime text
  • MApN: S-au împlinit 19 ani de când Armata României participă la operațiile din Afganistan.

Potrivit MApN, printre beneficiile participării Armatei României la operaţiile din Afganistan, dar şi la alte operaţii în afara teritoriului statului român se numără:

- conturarea sprijinului SUA ca element major pentru admiterea României în NATO şi crearea condiţiilor pentru aderarea la UE;
- creşterea prestigiului internaţional şi a credibilităţii României privind capacitatea de a-şi asuma obligaţiile ce-i revin ca stat membru al NATO;
- adoptarea de proceduri care să asigure securitatea informaţiilor importante;
- creşterea interoperabilităţii Forţelor Armatei României în cadrul NATO şi UE;
- participarea în teatrele de operaţii a majorităţii unităţilor luptătoare din Armata României şi ridicarea nivelului de instruire al militarilor din aceste unități.
- identificarea unor lecţii privind acţiunea în medii ostile şi dezvoltarea unor capabilităţi specializate: operaţii psihologice (PSYOPS), cooperare civili-militari (CIMIC), contracararea dispozitivelor explozive improvizate (C-IED), distrugerea muniţiilor neexplodate (EOD), forţe de operaţii speciale etc.
- implementarea unor proceduri logistice multinaţionale pentru dislocarea/ redislocarea şi susţinerea forţelor într-un teatru de operaţii la distanţă mare de teritoriul naţional. 

Din anul 1994 și până în prezent, peste 60 000 de militari români au participat la misiuni şi operaţii internaţionale, din care peste 32.000 doar în Afganistan (37 de rotații a câte șase luni).
Toate structurile luptătoare ale Armatei României din categoriile de forțe și conmandamente au participat la misiuni și operații în acest teatru de operații.

Primii militari români au fost dislocați în Afganistan în luna ianuarie 2002 – 25 de polițiști militari și o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forțelor Aeriene Române. Primul batalion dislocat în teatru (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit „Scorpionii Roșii“, introdus în teatru în iunie 2002, condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă.

Batalionul 26 a fost primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de-Al Doilea Război Mondial. România a fost prima țară care a avut conducerea Aeroportului Internaţional Kabul pentru un an de zile (două misoiuni consecutive), între aprilie 2011 și aprilie 2012. Forțelor Aeriene Române au mai avut aceeași misiune, pentru șase luni, și în anul 2006.

Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 și 2013, cu aproximativ 2 000 de militari. În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi. În ultimii 6 ani participarea la misiunea Resolute Suport din Afganistan a constituit prioritatea contribuţiei Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

Ultimul contingent românesc a fost repatriat din Afganistan pe data de 27 iunie. Pentru execuția Ordinului de operații „Safe Return-A“ au fost necesare 12 misiuni de transport aerian, din care trei cu aeronave C-17 asigurate de USCENTCOM, 7 cu aeronave C-17 asigurate de HAW Papa și una cu o aeronavă C-130 din resursa națională. La finalul misiunii Armatei României în TO Afganistan au fost repatriați în siguranță 615 militari și peste 135 de tone de echipamente și materiale.

Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan sunt de peste 3 miliarde lei.

Un număr de 21 de ofițeri, dintre comandanții de unități și detașamente dislocate în Afganistan, au avansat în cariera militară până la gradul de general, îndeplinind funcții importante în Armata României. Printre aceștia se numără ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În misiune și-au pierdut viața 27 de militari, iar peste 200 au fost răniți. ü Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogorași. Astfel, 11 noiembrie a devenit reper pentru instituirea, în România, a Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, marcată pentru prima oară în anul 2014.

Ultimul militar care și-a pierdut viața în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii