Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI Precizări cu privire la proiectul de lege privind regimul străinilor în România

ro

11 Jul, 2023 11:45 877 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă: Inspectoratul General pentru Imigrări
  • Noul proiect de lege nu reglementează recunoașterea căsătoriilor ori a convențiilor civile între persoane de același sex pe teritoriul României și alte drepturi ce derivă din această recunoaștere.
  • Proiectul de act normativ este o implementare în legislația națională a prevederilor legale existente în domeniu la nivelul Uniunii Europene, doar privind libera circulație a persoanelor.
 
Implementarea acestor prevederi este o condiție obligatorie pentru România, precizează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat de presă, ca urmare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 5 iunie 2018 în cauza C-673/16, iar nerespectarea ei face posibilă declanșarea unei proceduri de infringement care se poate finaliza cu condamnarea României de către instanța de contencios european. O eventuală condamnare are implicații financiare semnificative pentru statul român.
 
În prezent, sancțiunile pecuniare care pot fi propuse în cazul României, în proceduri de infringement, sunt penalități între 1.830 și 109.800 euro pe fiecare zi de întârziere, precum și o sumă forfetară minimă de 1.708.000 euro.
 
La realizarea acestui proiect de lege s-au avut în vedere prevederile Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată la data de 5 iunie 2018 în cauza C-673/16, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată de către Curtea Constituțională a României în temeiul articolului 267 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și Decizia Curții Constituționale a României numărul 534/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 277 alin. (2) și (4) din Codul Civil.
 
Precizăm că decizia CCR, anterior menționată stipulează faptul că prevederile din Codul Civil care interzic căsătoria între persoane de același sex sunt constituționale atât timp cât nu încalcă dreptul la liberă circulație, așa cum este acesta prevăzut de legislația Uniunii Europene, a adăugat sursa citată.
 
În concret, conform prevederilor actului normativ, persoanele care nu au cetățenia română, căsătorite pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene cu un cetățean român de același sex, pot solicita, dacă este cazul, viză pentru intrarea în România, respectiv drept de ședere pe teritoriul țării noastre, în condițiile legii, având ca motiv continuarea vieții de familie alături de cetățeanul român.

Citește și:

Poliția Română: Amenzi în valoare de milioane de lei, acordate într-o singură zi! Mii de persoane au fost sancționate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii