Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:06 26 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mai grea decât dictatura e libertatea, care include și responsabilitatea“ ZIUA LIVE. Poziția Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la pedepsirea celor ce fac glume pe seama Bisericii (VIDEO)

ro

10 Aug, 2022 13:13 1048 Marime text
O inițiativă constând în strângere de semnături pentru modificarea legii în sensul introducerii unei pedepse cu închisoare pentru cei are glumesc pe seama Bisericii, din Polonia, a stârnit vii controverse în mediul online și nu numai.
 
Diverse păreri, pornind de la gândul că pedeapsa ar fi prea aspră și ajungând chiar până la ideea că cei doi ani propuși ar fi prea puțini, par să fi împărțit în două opinia publică.
 
În întreg acest context, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 10 august. 
 
Pe parcursul emisiunii, părintele va vorbi, totodată, despre oportunitatea introducerii unei legi similare în România, dar și despre atitudinea pe care ar trebui să o aibă enoriașii în legătură cu glumele care se fac pe tema bisericii.

Noi ca și națiune am valorizat mai mult libertatea de exprimare
 

ÎPS Teodosie a pus o întrebare care mi-a plăcut: De ce este luată biserica în râs? Noi avem o ispită: credem că totți suntem la fel. Translatăm problemele altora în spațiul nostru și credem că suntem la fel. 
 
Polonia este o tață cu un profil mai conservator. Inițiativa mărește spațiul de semnături. În democrrație, orice poate fi dezbătut, supus votului și poporul își spune părerea. Să nu uităm că Polonia este o tață majorita catolică. Și la noi se prevede în legea cultului ofensa și ce prevede ea. Noi ca și națiune am valorizat mai mult libertatea de exprimare. spune la ZIUA LIVE preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 


Cu cât comunitatea e mai mare, cu atât sancțiunea e mai mare
 

Mai grea decât dictatura e libertatea, care include și responsabilitatea. Dreptul la stima de sine, la respct este un drept fundamental. Nu putem trăi sub un semn al cenzurii maxime. În funcție de ce doresc cetățenii, se decide. Vom vedea dacă această inițiativă va trece. Ofensa este una și depinde ce înțelegem prin ofensă și prin glumă pe seama bisericii.
 
Cu cât comunitatea e mai mare, cu atât sancțiunea e mai mare. , a mai menționat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 


 Interviul integral poate fi urmărit aici 
Biserica nu încurajează practicile oculte

Sunt vrăjitori care se ocupă de furtul de identitate. Este o formă și de a păcăli și de jigni. Te dai ceea ce nu ești. Biserica nu încurajează practicile oculte. Furtul de identitate e un caz penal., completează preotul Eugen Tănăsescu. 

La noi e foarte bine reglementată povestea în legea cultelor

 
Nu cred că inițiativa va trece, pentru că este greu să încadrezi juridic ce înseamnă glumă.  Dacă ajungi să sancționezi satira, ar însemna că și noi intrăm sub incidența asta.
 
Sfântul Profet Ilie este un practicant al satirei. Poporul polonez va decide ce va face.
 
La noi e foarte bine reglementată povestea în legea cultelor. Se plătește o amnedă. Noi nu avem un profil atât de jignitor la adresa cultelor. Poporul român are un background spiritual foarte puternic. , menționează purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.  

Noi avem tendința de împrumuta și ce ne place și ce nu ne place

La ora actuală suntem la un nivel de încredere înalt față de alte instituții. Asta nu trebuie să ne ducă pe noi la împăunare. Noi avem tendința de împrumuta și ce ne place și ce nu ne place. Rămânând la gluma și ofensarea la adresa Bisericii nu suntem noi în contextul social la Poloniei. La ei contextul e altul. Noi avem deja o legislație care mulțumește. Discuția juridică e problematică e în Polonia. De ce să luăm în râs Biserica? Dacă avem răspunsul la această întrebare, avem o rezolvare la această problemă., mai spune Tănăsescu. 

 
Oamenii vor să fie ajutați de Dzeu să-și găsească partenerul

Oamenii vor să fie ajutați de Dzeu să-și găsească partenerul. Nu e greșit. Greșit este să o înțelegi sub forma unui sens magic. Nu e nimic magic în treaba asta. Dzeu doar ți-l poate scoate în cale pe cel potrivit. Apoi, ce se întâmplă mai departe e doar problema ta ce faci. Dzeu lucrează â, nu în sensul că îți dă cu foța pe cineva. Apoi, depinde și de dorința lor. , mai spune preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Preotul Eugen Tănăsescu spune că cine devine victima magiei este un om care trebuie recuperat

Magia alba e ca și cum ai încerca să umbli cu cioara vopsită. Orincât de albă ai pretinde tu să fie albă, e tot albă. Prin magie albă pretinzi să schimbi negreala ocultismului. Magia e o formă de ate supune unor fapte care nu-s în controlul tău, ești la mâna unor forțe nedefinite. Ești fie victima, fie sclavul acelei întâmplări. A-l coborî pe om la cest nivel e o gândire neagră. Cine devine victima magiei este un om care trebuie recuperat. , spune Preotul Eugen Tănăsescu.  

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii