Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:44 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI Analiză aprofundată cu privire la starea generală a Spațiului Schengen

ro

19 Oct, 2023 19:54 827 Marime text
  • În data de 19 octombrie 2023, în cadrul discuțiilor purtate la Luxemburg, la secțiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, statele membre au făcut o analiză aprofundată cu privire la starea generală a spațiului Schengen.
 
În data de 19 octombrie 2023, în cadrul discuțiilor purtate la Luxemburg, la secțiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, statele membre au făcut o analiză aprofundată cu privire la starea generală a spațiului Schengen, transmite un comunicat din partea Ministerului Afacerilor Interne.
 
Cu această ocazie, delegațiile României și Bulgariei au prezentat măsurile adoptate în vederea consolidării controlului frontierelor și întăririi securității UE.
 
Un punct central al intervenției delegației României a constituit-o prezentarea rezultatelor excelente ale Proiectului-pilot agreat de România cu Comisia Europeană în luna martie 2023, care a fost implementat la frontiera cu Serbia în ultimele 6 luni.
 
Printre rezultatele concrete ale acestui proiect amintim: o legislație națională actualizată, mai eficientă, în materie de azil și returnare, participarea la Programul Frontex Servicii Comune de Reintegrare, un sistem informatic de gestionare a cazurilor de returnare aliniat sistemului IT al Agenției Frontex, echipamente și sisteme performante de control al frontierei.
 
Comisarul european pentru afaceri interne, doamna Ylva Johansson, s-a arătat impresionată de succesul proiectului, subliniind că, prin rezultatele excelente ale măsurilor puse în aplicare de România, acesta este un model pentru toate statele membre. A apreciat, de asemenea, că prin acțiunile demonstrate, autoritățile române pun în aplicare, în avans, prevederile noului Pact privind migrația și azilul.
 
Încă de la începutul discuțiilor pe marginea stării spațiului Schengen și în susținerea intervenției comisarului european, o serie de state membre au intervenit activ în favoarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
 
De asemenea, Președinția spaniolă a Consiliului a reconfirmat că finalizarea procesului de aderare este o prioritate a sa, pentru care va continua să lucreze și speră că aceasta va fi un succes.
 
Delegația MAI a fost condusă de Secretarul de stat Cătălin Necula, participarea ministrului de interne fiind împiedicată din motive de ordin medical (Sars Cov), a încheiat sursa citată.
 
 
Citește și:
Misiunile efectivelor MAI în ultimele 24 de ore
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii