Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultări la nivel de secretar de stat România - Serbia pe problematica minorităților naționale

ro

04 Feb, 2022 21:20 1308 Marime text


În perioada 2-4 februarie 2022, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță, co-președinte al părții române a Comisiei mixte interguvernamentale România – Republica Serbia privind minoritățile naționale, a efectuat o vizită de lucru în Republica Serbia, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Vizita la Belgrad a inclus întrevederi cu Olena Papuga, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Drepturile Omului și ale Minorităților și Dialogului Social din Republica Serbia, co-președintele „părții sârbe a Comisiei mixte, cu Nemanja Starović, secretar de stat în cadrul MAE sârb, precum și cu șefii delegației Uniunii Europene și ai misiunilor pe plan local ale Consiliului Europei și OSCE.

Acțiunea a avut loc ca urmare a discuției din decembrie 2021, în marja Consiliului Ministerial al OSCE, dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia, Nikola Selaković, privind activitatea acestui format de cooperare bilaterală. 

În pregătirea vizitei la Belgrad, secretarul de stat român s-a întâlnit cu reprezentanții minorității române din Republica Serbia, la Vârșeț, în Voivodina, și la Zdrelo, Petrovac na Mlavi, în regiunea Timocului.

Discuțiile de la nivelul co-președinților Comisiei au vizat teme circumscrise problematicii protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Republica Serbia și, respectiv, minorității sârbe din România.

Cu prilejul întrevederii avute cu secretarul de stat din MAE sârb, Nemanja Starovic, cei doi oficiali au realizat o trecere în revistă a stadiului relațiilor bilaterale, inclusiv în contextul aspectelor agreate de miniștrii afacerilor externe în cadrul întrevederii avute la 2 decembrie 2021.

De asemenea, părțile au reconfirmat interesul pentru dinamizarea dialogului politic și au evidențiat oportunitățile de consolidare a cooperării sectoriale.

Potrivit sursei citate, întrevederile secretarului de stat Cornel Feruță cu șefii delegației Uniunii Europene și misiunilor Consiliului Europei și OSCE la Belgrad au prilejuit un schimb de opinii privind sistemul de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Republica Serbia, cu accent pe situația minorității române din acest stat.

În cadrul tuturor întrevederilor, oficialul român a amintit că România își afirmă condiția de stat înrudit în raport cu toate persoanele care trăiesc în afara frontierelor țării și care își asumă apartenența la spiritualitatea românească, indiferent de etnonimul folosit în autoidentificare.

În context, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice a subliniat interesul României de păstrare a moștenirii culturale şi spirituale a persoanelor aparținând minorității române din Republica Serbia, inclusiv a identității lingvistice şi religioase a acestora, în deplină conformitate cu principiile şi standardele europene și internaționale la care România și Republica Serbia sunt parte, se mai arată în comunicat. 

foto: www.mae.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii