Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE comemorează Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

ro

02 Aug, 2023 10:01 771 Marime text
  • Cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, Ministerul Afacerilor Externe aduce omagiul său memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului.
 
Cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, Ministerul Afacerilor Externe aduce omagiul său memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului. Anul acesta se comemorează 79 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist, transmite un comunicat de presă din partea MAE.
 
MAE susține iniţiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării şi comemorării genocidului romilor. Insuficienta cunoaștere a istoriei genocidului romilor perpetuează extinderea prejudecăților, stigmatizării și atitudinilor discriminatorii care afectează și astăzi membrii comunității rome. În contextul acțiunilor diplomatice multilaterale, MAE susține acordarea unei atenții speciale problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului, precum și eforturilor dedicate educării tinerelor generații asupra acestui episod dramatic al istoriei europene.
 
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea față de proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunității rome, în special în mediul online, și condamnă cu fermitate acest fenomen, ca şi orice act rasist și reafirmă necesitatea combaterii discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasial.
 
În contextul creat de agresiunea nejustificată și neprovocată a Federației Ruse asupra Ucrainei, MAE își reafirmă solidaritatea cu victimele de etnie romă ale conflictului, susține acțiunile de gestionare a situației refugiaților de etnie romă din Ucraina și respinge ferm orice tip de discriminare la care sunt expuși unii membri ai acestei comunități în contextul conflictului.
 

Informații suplimentare:

La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost uciși în evenimentele din perioada Holocaustului.
 
Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015.
 
Prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan național ca Zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.
 
În 5 ianuarie 2021 a fost adoptată Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea țigănismului.
 


Conform Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, aproximativ 25.000 de romi din România au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Dintre aceştia, circa 11.000 au murit în Transnistria. Informații despre acest episod tragic al istoriei naționale pot fi obținute accesând pagina http://www.inshr-ew.ro/ro/files/Raport%20Final/Raport_final.pdf.pdf, a încheiat sursa citată.

Citește și:

MAE: Noi propuneri de numiri pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii