Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Zi istorică, la Baza militară Mihail Kogălniceanu. Președintele Emmanuel Macron, declarații de presă alături de Klaus Iohannis (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

15 Jun, 2022 09:12 2112 Marime text
Emmanuel Macron și Klaus IohannisPreședintele României, Klaus Iohannis și președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, se întâlnesc astăzi, 15 iunie 2022 la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Vizita Președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta“, precizează Administrația Prezidențială în comunicat.

Emmanuel Macron și Klaus IohannisCei doi președinți vor discuta despre modalitățile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuțiilor.

O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Emmanuel MacronUn subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluția situației de securitate din regiune și efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susținerea acordată Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și propunerile legate de reconstrucția acestei țări.

Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistență prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României, Franței și Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

Militari Francezi UPDATE: ora 9,15

Cei doi șefi de stat se vor întâlni cu militari din Belgia, Franța, Italia, Marea Britanie, SUA și România. 

În Baza militară de la Mihail Kogălniceanu se află 500 de militari francezi. 

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae ciucăUPDATE: Ora 9.30

Coloana oficială cu cei doi șefi de stat se apropie de locul unde vor fi susținute declarațiile de presă. 

Primii care au ajuns sunt președintele României, Klaus Iohannis și premierul, Nicolae Ciucă. 

A ajuns și președintele Franței, Emmanuel Macron. 

UPDATE: ora 9.35

Sunt intonate imnurile de stat ale Franței și României. 

UPDATE: : 09.45

Cei doi oficiali s-au retras pentru discuții, urmând ca în jurul orei 11.00 să susțină declarații de presă. 

UPDATE: Ora 11.00

Bogdan Aurescu, ministrul de externe, Nicolae Ciuca, primul ministru au ajuns primii. În urma lor sunt cei doi președinți care se opresc la formațiile de militari străini, vorbesc cu comandantul fiecăruia și fac câte o poză oficială. 

Klaus IohannisUPDATE: Ora 11.20

Președintele României, Klaus Iohannis susține o declarație de presă. 

„Sunt deosebit de bucuros să îl am astăzi oaspete pe președintele Franței, Emmanuel Macron. Vizita și consultările sunt o dovadă de parteneriat strategic dintre țările noastre. Bine ai venit dragă Emmanuel. Cooperarea noastra pe linia de securitate a  fost foarte bine venita. Va mulțumesc cu această ocazie pentru prezenta militarilor francezi din tara noastra. De altfel, un loc aparte în discuțiile noastre le-a avut pregatirea summitului NATO de la Madrid. Am discutat postura de apărare pe flancul estic, perspectivei aderarii Suediei si Finlandei.

Am discutat despre deteriorarea situației din Ucraina. O alta tema prioritara pentru Romania si Franta a fost asigurarea alimentatiei la nivel global care este blocata din cauza Rusiei. Romania depune oferturi sustinute multidimensionale in sprijinul Ucrainei, inclusiv prin portul Constanța. Autoritățile noastre cauta soluții integrate sa faciliteze tranzitul. Vom coopera apropiat pentru consolidarea acestui aspect. Domnul președinte va ajunge astăzi la Chișinău“ - a declarat Klaus Iohannis. 

Emmanuel MacronA luat cuvântul președintele Franței, Emmanuel Macron. 

"Sunt deosebit de fericit sa ma aflu alaturi de dumneavoastră. Sunt fericit să ma aflu pe Baza Mihail Kogălniceanu. Aceasta deplasare intervine într-un context grav, conflictul cu Rusia care se desfășoară foarte aproape aici. Am avut ocazia sa ma întâlnesc cu armata franceză care se află aici din 26 februarie. Mulțumesc României că a acceptat ca Franta sa fie partener strategic NATO. Vânătorii alpini se vor întoarce în munții lor și le urez succes succesorilor lor care vor veni si vor lua locul acestora. Lucrăm în fiecare zi alaturi de soldatii nostri. Romania nu este o tara ca oricare alta. Se bazeaza pe o prietenie de 200 de ani. Romania a putut sa conteze pe fraternitatea Frantei. Lucrăm la un plan ambițios de susținere a Forțelor Navale Române. Miniștrii de resort au discutat si stabilit un document cadru. De asemenea, în cadrul NATO, dispozitivul actual va lua amploare. Își va spori capacitatile. Întâlnirea de la Madrid va confirma aceasta ambitie si va indeparta orice amenințăre pe flancul estic UE si NATO.
Suntem angajați cu prietenii români în susținerea Ucrainei. Împreună am condamnat țara agresoare.  Asa cum arata sanctiunile impotriva Rusiei. Vom construi o aparare comuna si vom îmbunătăți siguranta alimentara a intregii lumi. Doamnelor si domnilor doresc sa amintesc spunand inca o data prietenia pe care Franta o are cu tara dumneavoastră. Rusia este o putere de temut si nu ne dorim un razboi cu Rusia. Președintele ucrainean va trebui sa negocieze cu Rusia si noi, europenii, vom fi la masa cu ei - Macron“ - a precizat Emmanuel Macron. 

Președintele Klaus Iohannis a precizat că până la finele acestei luni va veni o decizie, cu privire la aderarea Ucrainei si Moldovei la Uniunea Europeană. 

Iohannis a mai precizat că statutul de candidat trebuie acordat cât se poate mai repede, fiind corecta din punct de vedere economic si securitar. 

„Vom incerca sa gasim o solutie fezabila si sustenabila" - a precizat Klaus Iohannis. 



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii