Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Președintele Klaus Iohannis îl primește pe Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

17 Jun, 2022 12:03 1431 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl primește vineri, 17 iunie 2022, pe Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, pe lângă convorbirile oficiale, cei doi şefi de stat se vor întâlni cu militarii români, belgieni şi din celelalte ţări aliate, desfăşuraţi pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei.

„Vizita Majestăţii Sale Philippe, Regele Belgienilor se desfăşoară pe fondul unui dialog bilateral consolidat la nivel înalt şi al cooperării strânse româno-belgiene în domeniul apărării, mai ales în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România.

Preşedintele României şi Regele Belgienilor vor avea un schimb de opinii privind temele prioritare ale agendei bilaterale şi modalităţile de aprofundare a cooperării în plan european şi internaţional.

Va fi acordată o atenţie deosebită crizei din Ucraina şi impactului său multidimensional. În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federaţiei Ruse, se va discuta şi despre măsurile de asistenţă pentru Ucraina şi sprijinirea refugiaţilor ucraineni, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava“ - se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și Regele Belgiei. Foto: Captură Administrația PrezidențialăUPDATE: ORA 12.00

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Baza de la Mihail Kogălniceanu. A sosit și mașina care îl aduce pe Regele Belgiei. 

În debutul ceremoniei sunt intonate imnurile de stat ale Belgiei și României. 

Regele Belgiei a salutat militarii în limba română. 

Cei doi oficiali s-au retras pentru discuții. 

UPDATE: Ora 13.00

Președintele României, Klaus Iohannis susține o declarație de presă. 

„Am onoarea să găzduiesc astăzi la baza Militară de la Mihail Kogălniceanu pe Majestatea Sa Philippe, Regele Belgiei.

Majestatea Voastră, vă adresez mulțumiri în numele României pentru constribuția importantă a militarilor belgieni la prezența NATO în țara noastră.

Împreună suntem mai puternici și mai eficienți în efortul nostru comun de a consolida securitatea spațiului euro-atlantic și siguranța cetățenilor noștri.

Dragi militari! Voi sunteți expresia concretă a hotărârii noastre, ca Aliați, de a colabora și de a ne coordona pentru a îmbunătăți securitatea noastră comună.

Avem deplină încredere în dumneavoastră și în capacitatea Alianței de a face față oricăror amenințări și provocări, prezente sau viitoare!

Vă doresc succes în misiunile pe care le veți îndeplini!“ - a transmis președintele Klaus Iohannis. 


Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor susține o declarație de presă. 

„Domnule preşedinte, vă mulţumesc că m-aţi primit la Constanţa şi pentru cuvintele frumoase. Azi am emoţii puternice; furie, mândrie şi speranţă. Sunt furios pentru că o naţiune suverană a fost invadată brutal sub privirile tuturor prin încălcarea sângeroasă a tratatelor internaţionale. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a provocat în ultimii ani în Europa suferinţe incomensurabile în rândul populaţiei nevinovate. Armele au adus moartea şi ne-au aruncat continentul în război din nou. În al doilea rând, mândrie pentru că ţările europene s-au unit în faţa acestui act de barbarie, acestor abuzuri şi violenţelor de nedescris. Uniunea Europeană a reacţionat împreună, la unison, împotriva agresorului şi a adoptat sancţiuni. De asemenea, NATO a reacţionat rapid mobilizând trupe şi echipamente militare pe Flancul Estic” - a precizat Regele Philippe.


Monarhul s-a adresat și militarilor prezenșți în Baza de la Mihail Kogălniceanu.

„Prezenţa voastră aici, militari din şapte state NATO, departe de casă, uneori în condiţii dificile, arată că solidaritatea unei Alianţe este măsurată în momente critice. Am venit să vă susţin. Familiile voastre vă simt lipsa. Nu în ultimul rând, îmi exprim speranţa că aceste lupte se vor încheia în curând, că vom reconstrui o Ucraină liberă şi prosperă. Sprijinul Occidentului nu se va opri după încheierea ostilităţilor. Valorile noastre vor triumfa: democraţia, libertatea, solidaritatea şi respectarea drepturilor omului„.“ - a mai menționat Regele Philippe. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii