Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT. Portul Constanța Ministrul Vasile Dîncu, prezent la evenimentul organizat cu ocazia desemnării navei-școală Mircea ca Ambasador al României Sustenabile (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

31 May, 2022 11:03 1832 Marime text
Eveniment Bricul MirceaMinistrul apărării naționale, Vasile Dîncu și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa  marți, 31 mai, de la ora 11.00, în Portul Militar Constanța, la evenimentul organizat cu ocazia desemnării navei-școală Mircea ca Ambasador al României Sustenabile.
 
Evenimentul, ce va avea loc azi, 31 mai 2022, între orele 11.00 - 13.00, în Portul Militar Constanța și la bordul Navei-școală Bricul Mircea, este organizat, în parteneriat, de Guvernul României prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Apărării Naționale, Asociația „Ivan Patzaichin” – Mila 23 și Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. 

La eveniment vor fi prezenți înalți reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice și ai organizațiilor menționate anterior.

De asemenea, ministrul apărării naționale și șeful SMAp vor participa și la ceremonia desfășurată cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 243 Radioelectronică şi Observare „Callatis”, activitate ce va avea loc la sediul brigăzii din Constanța.

Desemnarea navei-școală Mircea ca Ambasador al României Sustenabile este un eveniment special organizat în contextul parteneriatului pentru educaţie şi dezvoltare durabilă între Forţele Navale Române şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Parteneriatul are ca obiectiv promovarea valorilor naţionale, educarea viitorilor navigatori, dar şi conştientizarea cetăţenilor români sau străini care ajung la bordul navei în vizitele acesteia în porturile lumii, despre înţelegerea mecanismelor prin care dezvoltarea durabilă este benefică nu doar pentru mediu şi populaţie, ci şi pentru economie.

Brigada 243 Radioelectronică şi Observare „Callatis” este o structură specializată în domeniul ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), fundamentală atât pentru Forţele Navale Române, cât şi pentru celelalte structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, în scopul avertizării timpurii şi asigurării protecţiei forţei.

UPDATE: 

„Este o mare onoare pentru mine să fiu la acest eveniment special organizat cu ocazia desemnării navei-școală Mircea ca Ambasador al României Sustenabile. Nava Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare în 1939. Timp de 83 de ani a făcut dovada excelentelor calități nautice, pentru zeci de generații de ucenici marinari pe care i-a ajutat să devină profesioniști destoinici și au navigat cu succes pe mările și oceanele lumii, înfruntând cu curaj capriciile acestora. Cei care s-au instruit pe Mircea au privit de fiecare dată cu emoție și mândrie steagul scump al patriei noastre.

Nimeni nu se îndoiește că Bricul Mircea este un real ambasador al Forțelor Navale Române și al poporului român în lume. Departe de casă, de cei dragi, marinarii au găsit în Bricul Mircea marea familie acționând cu solidaritate și atașament.
S-a demonstrat cu prisosință că Mircea este o adevărată casă a curajului, profesiei și excelenței. În cele opt decenii de existență Bricul Mircea a reușit să atingă cele mai îndepărtate colțuri ale lumii“ - a precizat Ministrul Apărării Naționale Vasile Dîncu. 

„ Avem obligația de a le oferi generațiilor viitoare și copiilor care ne sunt astăzi alături noțiuni referitoare la conceptul de dezvoltare durabilă“ - au precizat reprezentanții Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.

„Am fost extrem de onorat să acord astăzi Navei Școală MIRCEA titlul de Ambasador al României sustenabile. Un eveniment unic pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, organizat împreună cu partenerii noștri de la Asociația Mila 23 și Forțele Navale Române. O ceremonie care celebrează Bricul Mircea, sufletul orașului Constanța, un autentic ambasador al României, al competențelor și valorilor sale, dar și un exemplu de sustenabilitate prin utilizarea eficientă a resurselor limitate. Comunitatea acestei nave ilustrează viziunea României Durabile, iar noi, de astăzi,  formăm o echipă pentru a o promova.” a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.

Ivona Potzaichin-Rusu, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 a adăugat: „Nava Școală Mircea are de astăzi o sarcină în plus: aceea de a confirma lumii întregi că România este o țară responsabilă, care are grijă de viitorul apelor, al oceanelor și mărilor. Tatăl meu a fost mereu preocupat de natură, de sănătatea apelor și, la fel ca Nava Mircea, a contribuit la formarea de caractere puternice și la promovarea României. Vă doresc succes în această nouă misiune!”

Mircea Târhoacă, comandantul navei: „Mulțumesc în numele echipajului pentru acordarea acestui titlu care ne onorează!”


UPDATE: 

Începând de astăzi, 31 mai 2022, Nava Școală MIRCEA își completează vocația de diplomație navală cu cea de ambasador al României sustenabile, titlu ce i-a fost acordat de Guvernul României, prin intermediul coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, confoorm reprezentanților Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23

Ceremonia a avut loc la bordul navei, în portul Constanța, în prezența dlui ministru al apărării naționale - dl Vasile Dîncu, a Șeful Statului Major al Apărării – General Daniel Petrescu, a Șefului Statului Major al Forțelor Navale – Contraamiral Mihai Panait, a oficialităților din Constanța, precum și a reprezentanților Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Ivona Potzaichin-Rusu și Teodor Frolu. Au fost, de asemenea, prezenți cadeți și elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, care în 2022 și-au făcut instrucția pe navă – așa cum au făcut toate generațiile de navigatori militari români care i-au precedat în ultimele 8 decenii.

Datorită siluetei sale elegante și romantice, „Bricul Mircea” este primit cu entuziasm peste tot unde acostează, reprezentând un autentic ambasador al României, al competențelor și valorilor sale. În tururile de vizitare care se organizează la bord, echipajul spune publicului povestea navei și prezintă performanțele acesteia.

Începând de astăzi, aceste tururi vor include și informații privind regulile de la bord care permit asigurarea unor călătorii sustenabile. Regulile aplicate de echipaj pot reprezenta modele pentru vizitatori, care astfel vor înțelege mai bine principiile dezvoltării durabile. Metafora unei ambarcațiuni aflate în misiune pe ocean, cu o magazie limitată de provizii la bord, explică foarte elocvent nevoia de responsabilitate în cheltuirea resurselor finite ale planetei.

În cel mai recent marș de instrucție, din care nava s-a întors pe 16 mai, comandantul acesteia, comandor Mircea Târhoacă, a început demersurile pentru a realiza un audit de sustenabilitate a activității la bord. Ca urmare, nava a fost pre-acreditată „ZERO WASTE AT SEA” de către organizația Zero Waste Europe, și activitatea sa urmează a fi monitorizată din punct de vedere al impactului asupra mediului. Pe baza acestui audit, realizat sub îndrumarea Zero Waste România, echipajul va identifica ce măsuri trebuie să ia, astfel încât să se înscrie pe traseul de obținere a certificării “Zero Waste at Sea”. Practic, nava va deveni prima ambarcațiune de o asemenea anvergură care să devină sustenabilă în condiții de navigație.

Inițiativa înscrierii Navei Școală Mircea în acest program de responsabilizare a personalului de la bord și de educare a publicului care o vizitează aparține Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, care vor conlucra cu Forțele Navale, Zero Waste România și Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Constanța pentru atingerea (1) standardelor de sustenabilitate pe navă, (2) transmiterea mesajului „România își asumă pe deplin principiile sustenabilității” prin instrumente de diplomație navală și (3) promovarea către vizitatori a unor concepte de dezvoltare durabilă ușor de înțeles și de aplicat.
 
Pavilionul de ambasador al României sustenabile pentru Nava-școală “Mircea” a fost conceput de artistul internațional Mircea Cantor, câștigător al prestigiosului premiu Marcel Duchamp și un colaborator apropiat al Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23.
 
Informații pentru editori: conceptul „Zero waste / Zero risipă” constă în conservarea tuturor resurselor prin abordări responsabile ale proceselor de producție și consum, prin reutilizarea și recuperarea responsabilă a produselor, ambalajelor și materialelor, respectiv fără ardere și fără deversări în sol, apă sau aer care să amenințe mediul sau sănătatea oamenilor.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii