Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Plângere penală in rem formulată de USR Constanța împotriva vânzării de către Primăria Constanța a unei bucăți de plajă din stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

07 Jul, 2023 13:01 1800 Marime text
USR Constanța organizează o conferință de presă în care vor fi abordate mai multe subiecte de interes local.

Printre acestea formularea unei plângeri penale împotriva vânzării de către Primăria Constanța a unei bucăți de plajă din stațiunea Mamaia către firma șefului PSD, Ion Dumitrache, anularea în primă instanță a HCL 134/2021 Mangalia prin care se aproba ca, pe terenurile mai mari de 2.000 de metri pătrați (inclusiv spații verzi), orice investitor să poată ridica clădiri de peste 9 etaje, propunerea USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu sau Legea reciclării deșeurilor din construcții și demolări.

La conferință vor participa președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion, președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi și senatorul USR, Remus Negoi.

UPDATE. 

Remus Negoi, senatorul USR vorbește despre o inițiativă legislativă cea privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări. 

„Este pentru prima dată când o lege gestionează deșeurile, responsabilizează felul în care vor fi reciclate și gestionate ulterior“ - spune Remus Negoi în calitate de coinițiator  al legii. 

Prin aceasta lege, inițiatorii își propun ca pe viitor 70% din deșeuri sa fie reciclate. 

Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion vorbește espre plângerea penală in rem înaintata către Parchetul General. 

„Plângerea a fost trimisă ieri la Parchetul General împotriva vânzării terenurilor din stațiunii Mamaia, aprobată de CLM către firmă deținută de Ion Dumitrache, președintele PSD Constanța, organizația municipală. Am avertizat că este o vânzare ilicită, vizează un bun din patrimoniul statului“ - a precizat Stelian Ion. 

Stelian Ion spune că nici primarul și nici consilierii locali nu au ținut cont de argumentele pe care le-au înaintat înainte de votul din ședința de Consiliu, acesta fiind motivul pentru care au făcut această plângere. 

Stelian Ion mai spune că este o practică din ultimii 20 de ani prin care s-au săvârșit falsuri intelectuale și astfel terenuri din Constanta și nu numai au ajuns în posesia unor persoane juridice sau fizice. 

Plajele, pentru că USR susține că ar fi o bucată de plaja trebuie sa rămâne ale statului ,nu să ajungă la băieții deștepți,  a mai adăugat Stelian Ion.

„Marina & Santis SRL, înființată în 1991 și controlată de Ion și Maria Dumitrache a solicitat Consiliului Local Municipal Constanța cumpărarea terenului în suprafață de 854 mp, situat în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia, Bufet Felix, în baza contractului de constituire a dreptului de superficie cu titlu oneros.

Ion Dumitrache este președintele organizației PSD municipiu Constanța dar și un prosper om de afaceri.

Terenul este ocupat de construcția C1-Bufet Felix, proprietatea Marina & Santis SRL pe care este instituit un drept de superficie.

În 2019 un proiect similar a fost respins de Consiliul Local Municipal Constanța. Aleșii liberalii s-au abținut atunci în bloc, împotriva aprobării oportunităţii vânzării directe a acestui teren. Anii au trecut, interesele s-au mai schimbat.

În ședința de la CLM din 30 martie a.c, aleșii locali cu excepția celor de la USR au aprobat vânzărea prin licitație a terenului din stațiunea Mamaia către societatea Marina & Santis SRL care are drept de preempțiune.

Este vorba despre proiectul de hotărâre nr. 120/2023 privind aprobarea vânzării prin licitație publică, a caietului de sarcini, a fișei de date a procedurii, precum și a raportului de evaluare ce stabilește prețul minim de pornire a vânzării terenului în suprafață de 854 mp, situat în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia identificat cu număr cadastral 230677, proprietatea privată a municipiului Constanța, aferent construcției C1-Bufet Felix-Parter, cu respectarea dreptului de preempțiune al societății Marina&Santis SRL

Valoarea de inventar al terenului în suprafață de 854 mp este de 1.780.086, 68 lei conform adresei emise de Serviciul de Contabilitate din cadrul Direcției Financiare a municipalității“ - conform USR.


Al doilea subiect este DNA-ul pădurilor, proiect pe care USR l-a reintrodus din nou în Parlament. 

Astfel, USR a depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. 

„Pădurile noastre sunt jefuite în fiecare zi sub ochii autorităților. E timpul să oprim asta! Corupția sistemică permite câtorva mii de camioane cu lemn tăiat ilegal să treacă neobservate. Hectare întregi de pădure defrișate fără nicio consecință. Cu peste 24.000 de cauze de infracțiuni silvice sesizate în 2019, dintre care sub 6.000 au fost soluționate, este clară nevoia de procurori specializați pentru a face față mafiei lemnului", a anunțat deputatul constănțean Stelian Ion.

 
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o structură propusă de deputații USR, Stelian Ion (n.r. președinte USR Constanța), Diana Buzoianu și Silviu Dehelean poate fi instituția care să oprească mafia lemnului.
 
Potrivit proiectului, DIIM va gestiona nu numai infracțiunile silvice, dar și alte infracțiuni de mediu, inclusiv arderi ilegale de deșeuri, importul ilegal de deșeuri, vânătoarea fără permis și evacuarea ilegală de ape uzate.
 
USR face apel la PSD și PNL să voteze rapid înființarea unui DNA al Pădurilor.

Stelian Ion mai spune că are așteptări că în sesiunea din toamnă acest proiect sa fie aprobat astfel că până la finalul anului să existe acesta structura. 

Stelian Ion vorbește și despre vacantarea locului de consilier local al USR Constanța în CLM. 

„Adresa prin care Iulian Calin a fost exclus din USR a fost primită și înregistrată în data de 15 iunie la Prefectura Constanța. În urma primirii acesteia, Instituția Prefectului a solicitat documente suplimentare de la USR - Filiala Județeană Constanța, în vederea emiterii Ordinului de Prefect prin care să se constate încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier local“ - a menționat Stelian Ion


Președintele USR Constanța, Stelian Ion spune că de fapt prefectul trage de timp, ca și în cazul Agigea. 

"Noi le-am dat toate actele. Trebuie sa respecte doar legea", mai spune Stelian Ion

Remus Negoi  spune că atunci când USR era într-o colaborare cu PNL în administrația locală, prefectul punea bete-n roate USR Constanța. 

Cu privire la situația protocolului USR-PNL la nivel județean, colaborarea continua, chiar dacă PNL a retras sprijinul politic președintelui Mihai Lupu.  

Citește și: 

USR Constanța, plângere penală după ce Primăria Constanța a vândut un teren șefului PSD Constanța 

Co-inițiator, deputatul Stelian IonUSR a depus o lege pentru înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii