Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Caravana Edu organizată de USR PLUS a ajuns la Constanța. Ce speakeri sunt prezenți la dezbatere (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

29 Sep, 2022 17:40 1602 Marime text
CaravanaAstăzi, 29 septembrie, de la ora 18:00, este organizată dezbaterea din Constanța asupra legilor Educației, în cadrul Caravanei Edu organizate de USR PLUS. 

Se dezbat diverse subiecte pe teme cruciale pentru Educația din România: draftul legilor Educației, învățământul dual preuniversitar, transformarea liceelor sportive și palatelor copiilor etc.

Speakari sunt: Silvia Dinică - senator, Ștefan Pălărie - senator, Remus Negoi - senator, Stelian Ion – deputat, reprezentanți ai Asociației Elevilor din Constanța, liderul consilierilor locali - Dumitru Caragheorghe, viceprimarul Constanței - Florin Cocargeanu, vicepreședintele CJ Constanța - Petre Enciu. Au fost de asemenea invitați reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Menționăm că la eveniment participă și prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, elevi și membri de sindicat. 

Dezbaterea are avea loc la Mandala Events - Sala Peace, Mamaia. 

Programul dezbaterii Caravana EDU 5 – joi 29 septembrie 2022:

-17:00 : organizare logistică - montat aparatură, sistem video
-17:30 : declarații de presă (parlamentarii prezenți).
-18:00 : dezbatere transmisă live pe pagina USR Constanța:
-18:00 – 18:30 : Prezentări ale situației actuale a legilor Educației – probleme depistate, modalități de rezolvare (parlamentarii prezenți).
-18:30 – 20:00 : Sesiune de întrebări și răspunsuri (Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Elevilor din Constanța, Directori de școli publice sau private, Sindicatul Preuniversitar, Asociația Părinților, etc.)

UPDATE: Ora 17.40

A luat cuvântul senatorul Remus Negoi. 

"Am alături de mine colegii parlamentari de la București. As incepe cu Stelian Ion, apoi cu Stefan Palarie si Silvia Dinică" - a precizat Remus Negoi.

"Orașul nostru este foarte important. Asociația Elevilor din Constanța se implică foarte mult. Din păcate nu au avut ocazia să participe la simulacrul organizat la Prefectură. Vom organiza noi o dezbatere reală astăzi. Este un moment important și trebuie punctat. Deja au trecut prea multe ore de când am aflat cu toții de problemele domnului Sorin Cîmpeanu" - a precizat Stelian Ion. 

"Este inadmisibil că în vârful acestui domeniu, educație, sa se găsească un plagiator!" - a mai spus Stelian Ion. 

Senatorul Remus Negoi a menționat că cel mai bun loc de băut cafeaua este în fața Ministerului Educației unde sunt proteste. 

A luat cuvântul senatorul Silvia Dinică. 

"Avem nevoie de legi ale educației care să nu mai aducă in fruntea statului plagiatori și să nu mai promoveze în funcțiile de conducere incompetenți. Dezbaterile au început în vacanța de vară. Inevitabil, imediat au apărut și reacțiile. Aceste legi au adus pe masă niște soluții care nu rezolvă problemele. Le-am analizat articol cu articol, împreună cu colegii din USR. Am ascultat opiniile apărute în spațiul public ale societății civile și cel mai bine ar fi ca aceste legi să fie rescrise. Cei care le-au inițiat nu știu să le apere. Trebuie să avem niște modele. Modelul așa cum spunea Stelian este greșit. Domnul ministru este un plagiator care nu are cum ea rămână in conducere" - a precizat Silvia Dinică. 

"Avem nevoie de altceva pentru copiii noștri. Avem nevoie de copii care să învete după manuale actualizate. Trebuie motivați să rămână cu niște cariere care să ofere soluții. Am avut parte de două crize serioase. Avem nevoie de soluții pentru criza din energie. Asta ar trebui să fie rezultatul unei educații de calitate" - a mai precizat Silvia Dinică. 

"Constanța este primul oras dintr-o serie de cinci orașe. Pe 5 octombrie vom avea la București un eveniment ce va avea în centru elevul. Vom avea elevi care vor veni la Palatul Parlamentului. Atunci când aceste legi vor ajunge în Parlament să putem să ne susținem proiectele în fața colegilor. Eu astăzi nu mi-l pot imagina pe Sorin Cîmpeanu în Parlament când sunt suspiciuni de fraudă. Ministrul educației este lupul pus să păzească oile" a spus Ștefan Pălărie. 

"Nu putem lăsa un acuzat de plagiat să facă legile educației pentru că vor ieși niste legi strâmbe, proaste" - a mai adăugat Ștefan Pălărie. 


Remus Negoi spune că dezbaterea nu va fi una cu discursuri ci așteaptă întrebări din partea Asociației Elevilor, a directorilor de scoli, a sindicatelor. 

"Ne dorim ca în urma dezbaterilor pe care le vom avea în perioada următoare să putem cristaliza niște amendamente care să ne facă mândri", a spus Remus Negoi.

"Discutăm despre admiterea in licee dupa ce și-a remodificat punctul de vedere ministerul. Discutăm de posibilitatea a faptului ca un număr de locuri de colegii vor fi organizate de examen special și doar locuri rămase vor mai fi acoperite de capacitate. Părinții sunt speriați că vor plăti mai multe meditații. Ori rămânem la situația pe care o avem acum, ori sa existe o fundamentare științifică" a spus Pălărie. 

"Avem un lucru de nonsens. Discutăm despre reducerea examenului de capacitate, eliminarea mediilor. Eliminăm importanța unor materii, lăsăm examenul de capacitate doar pe Româna și Matematică și avem un bacalaureat cu mai multe materii" a mai spus Pălărie. 

Dinică spune că există o problemă cu profesorii buni care vin și pleacă. 

De asemenea, Ștefan Pălărie a spus că ministrul Educației trebuie să plece din fruntea ministerului. 

Stelian Ion o felicită pe Emilia Șercan pentru investigațiile făcute. 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii