Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:16 18 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE. România, o groapă de gunoi Se deschid ultimele containere în Portul Constanța Sud Agigea

ro

14 May, 2021 10:14 1170 Marime text
  • La evenimentul de deschidere al ultimelor containere în Portul Constanța Sud Agigea, participă șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, Steluța Popescu, comisar șef la Garda de mediu Constanța,  dar și procurorul Teodor Niță, care se ocupă de caz.
Astăzi, 14 mai are loc deschiderea ultimelor containere în Portul Constanța Sud Agigea.


La eveniment participă șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, Steluța Popescu, comisar șef la Garda de mediu Constanța,  dar și procurorul Teodor Niță, care se ocupă de caz.

Potrivit autorităților, este așteptat la eveniment și ministrul mediului, Tanczos Barna.


Încă patru tiruri încărcate cu șpan au fost oprite acum la PTF Vama Veche de către polițiștii de frontieră, alături de comisarii Gărzii de Mediu.

În jurul orei 11.00, alte două tiruri au fost oprite la PTF Vama Veche de către polițiștii de frontieră.

”Suntem în plină reorganizare. Am mai adus aproximativ 100 de posturi la Garda Națională de Mediu. În județul Constanța, avem deja un birou aici, undeva la trei echipe care să funcționeze cu titlul de permanență în port, pentru că avem un birou aici, nu vorbim de cele de uscat care își fac treaba în județ. Județele în care s-au descoperit cele mai multe gunoaie sunt cele cu infrastructură rutieră bună pentru că acest aspect este foarte important pentru cel care generează sau importă astfel de deșeuri este să le transporte foarte rapid și să scape de ele, nu să rămână blocat în drum de țară. Norocul nostru este că nu prea avem astfel de drumuri și nu trebuie să căutăm prea mult”, a precizat Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu.

Aproximativ 100 de tone are încărcătură tirurilor. Acestea trebuiau să ajungă la o societate comercială din Călărași.

În cursul zilei de 13 mai, alte 15 containere cu deșeuri au fost deschise de către reprezentanții Gărzii de Coastă, a Gărzii de Mediu Constanța, cât și FRONTEX.

90 de containere au fost depistate în Portul Constanța Sud Agigea de către vameși și autoritățile menționate anterior, care transporta deșeuri periculoase. Primele cinci containere au ajuns în urmă cu câteva săptămâni, la comanda unei societăți din Prahova. Acestea au venit din Germania, iar conform surselor noastre, societatea exportatoare are sediul social în Belgia. Conform anexei 7, cea care prezintă conținutul unui transport și greutatea acestuia, ar fi trebuit să fie produse reciclabile, verzi, selectate – plastic și cauciuc. Din nefericire, controlul a demonstrate că în acele containere se afla tocătură de materiale electronice și electrice. După primele cinci containere, alte transporturi au sosit în Portul din Constanța, numărul total fiind de 90 de containere pline ochi de gunoaie.

Din păcate, în cursul zilei de 13 mai, cotidianul ZIUA de Constanța a fost prezent la deschiderea a 15 containere, unde în interior se aflau condensatori, ulei de motor, detectoare de fum distruse în incendii (acestea emit radiații conform specialiștilor prezenți la fața locului), baterii, componente IT distruse, etc. Toate aceste componente sunt un real pericol pentru natură pentru că nu pot reciclate și au un grad ridicat de poluare.

Citește și: De ce este România groapa de gunoi a lumii? Ce costuri implică depozitarea deșeurilor pe teritoriul nostru

Ti-a placut articolul?

Comentarii