Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE. Klaus Iohannis, declarații „Campania de vaccinare trebuie să accelereze!”

ro

21 Apr, 2021 12:27 1072 Marime text
  • Preşedintele Klaus Iohannis vizitează astăzi Centrul mobil de vaccinare de la Afumaţi, judeţul Ilfov.

„Astăzi am văzut împreună primul centru de vaccinare mobil în funcțiune. Este o nouă etapă a campaniei de vaccinare în care am ajuns. Suntem foarte aproape de capacitatea pe care ne-am dorit-o, de 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Sunt foarte mulțumit de cum a decurs campania de vaccinare până acum și pregătirile pentru această etapă s-au făcut într-un timp record. Pe de altă parte, sunt foarte bucuros să văd că deja multă lume vine efectiv la vaccinare. Când am ajuns la intrare deja au fost câteva zeci de persoane care abia așteaptă să intre la vaccinare.

Astfel de containere vor fi folosite în toate locațiile unde este nevoie de vaccinare de acest tip. Se face, pur și simplu, fără programare și oamenii pot veni direct în comuna lor la centrul de vaccinare.

Vom continua cu campania de vaccinare, se vor deschide noi centre, vom găsi noi modalități prin care să venim noi în întâmpinarea cetățeanului care dorește să se vaccineze, este extrem de important.

Am văzut că și în aceste zile, la televizor, la radio, pe internet, s-a dezbătut foarte mult cum e cu restricțiile, pro/contra restricții, pro/contra vaccinare, și vreau să repet foarte pe scurt câteva date esențiale.

Suntem în continuare în plină pandemie! Să nu aibă cineva impresia că, dacă a venit primăvara, s-a terminat pandemia. Din păcate, nu este așa. Măsurile care au fost impuse, așa-numite restricții, nu înlătură pandemia. Aceste restricții doar diminuează impactul, încetinesc răspândirea epidemiei, în așa fel încât eroii noștri din prima linie, personalul medical, să primească o șansă să-i trateze pe cei care, din păcate, fac forme grave.

Există o cale de ieșire din pandemie, există o singură cale de ieșire din pandemie și aceasta este vaccinarea! Avem tot mai multe tipuri de vaccin la dispoziție. Și chiar dacă există foarte multe dezbateri și discuții, se vede că Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat toate tipurile de vaccin. Ele pot fi folosite. Sunt verificate, sunt sigure și previn apariția unor forme grave ale bolii. De aceea, mă voi implica și în continuare în campania de vaccinare.

Repet: nu restricțiile înlătură și termină pandemia, doar vaccinarea în masă ne permite să ieșim din pandemie! Doar vaccinarea ne permite ca la vară să facem concedii, să plecăm unde dorim, să mergem la concerte, să mergem la teatru și așa mai departe.

Este extrem, extrem de important și contez pe voi toți să participați la această campanie de încurajare a vaccinării.

Înainte să ajung aici, la centru, am primit o veste tristă și, între timp, până m-ați așteptat, am fost pe telefon, să am ultimele date. Există un incendiu la un spital de psihiatrie din Slatina, datele de până acum însă ne arată că nu sunt persoane grav rănite. Persoanele care au fost în incintă au fost evacuate și pompierii abia acum intră acolo, să vadă dacă nu cumva a mai rămas cineva. Deci, situația definitivă vă va fi prezentată de cei care sunt acolo, dar deocamdată, din fericire, nu este așa de grav cum ar fi putut să pară chiar la început.

Însă semnalul de alarmă este clar – e nevoie de reformă, trebuie să intervenim, trebuie să facem spitalele mai performante, mai sigure, și despre aceste lucruri voi vorbi mai in extenso probabil în această seară, când cred că vom avea ceremonia pentru un nou ministru al Sănătății.

Două, trei întrebări, vă rog, dacă aveți”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Bună ziua, domnule Președinte! Voiam să vă întreb, pentru că ne aflăm într-un centru de vaccinare, în legătură cu această campanie de vaccinare. Din Executivul pe care dumneavoastră l-ați girat, cine considerați că are dreptate, cei din USR-PLUS, care spun, prin vocea lui Dan Barna, că această campanie de vaccinare este un eșec, sau Partidul Național Liberal și premierul, care spun că este o campanie de succes. Cum poate un astfel de Executiv și o coaliție, având opinii contradictorii, să funcționeze pe mai departe? Și, dacă îmi permiteți, dacă Ioana Mihăilă va fi numită noul ministru al Sănătății.

Președintele României, Klaus Iohannis: Despre numirea noului ministru veți afla pe parcursul zilei planificarea noastră și vom vorbi mai în detaliu atunci.

Despre anumite contre din Guvern – cu siguranță, ați urmărit cu atenție ce s-a întâmplat. Au fost oarece afirmații mai puțin fericite din diferite părți, însă haideți să revenim la campania de vaccinare. Campania de vaccinare este un succes. Am reușit să obținem un număr important de doze de vaccin și am reușit să le folosim pe toate, suntem la peste 2 milioane de persoane. Este o reușită certă și acest lucru puteți să îl verificați foarte simplu, există statistici europene. Dacă ne uităm la persoanele vaccinate cu două doze, deci persoanele imunizate, suntem pe locul patru în Europa. Nu-i lucru puțin pentru o țară cu un sistem medical totuși destul de fragil, cu destul de multe probleme, cu nevoia de reformă și cu toate problemele politice, care cred că acum tocmai le-am depășit. Deci, pot să vă spun simplu: campania de vaccinare până acum a fost un succes și va fi un succes până la sfârșit. Eu am anunțat încă din toamna anului trecut că ne pregătim, vom fi pregătiți, vom avea doze, ne vom vaccina și până în vară vom fi în situația să renunțăm la foarte multe măsuri de restricție. Deci, putem, dacă continuăm într-un ritm susținut campania de vaccinare, să ne gândim la renunțarea graduală la unele restricții.

Jurnalist: Aș vrea să vă rog să ne dați o poziție vizavi de faptul că în Coaliție a fost semnat un document prin care premierului îi sunt restrânse atribuțiile. El nu mai poate să facă cerere de revocare a unui ministru decât după ce are acordul partenerilor de coaliție. Și tot legat de premier, a anunțat o serie de restricții pentru noaptea de Înviere, Biserica Ortodoxă ne-a comunicat altceva. Dacă puteți să lămuriți acest aspect, dacă ne așteptăm sau nu la măsuri suplimentare.

Președintele României: Dați-mi voie să încep cu partea a doua. Ne pregătim cu toții de marea sărbătoare a Învierii Domnului și vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate. Și pot să vă spun de pe acum câteva lucruri certe care au fost discutate cu reprezentanții Bisericii, în special cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe.

În noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică, așadar creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații, vor merge pur și simplu la biserică. Deci, repet – în noaptea de Înviere fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă dorește.

Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Știm cu toții că prima parte a slujbei se ține afară, după care o parte intră în biserică. Creștinii merg la biserică să participe, să ia lumină, să ia Paștile, și eu îmi doresc, și așa vom organiza lucrurile, ca totul să se desfășoare în liniște și în bună rânduială.

Aceste lucruri sunt deja prevăzute în Hotărârea de Guvern pentru starea de alertă care este acum în vigoare și nu vor exista modificări în aceste reglementări.

Deci, nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă, în noaptea de Înviere vor fi mai puține restricții, fiindcă ne dorim ca oamenii să poată merge la biserică.

Iar în ceea ce privește protocolul, au negociat o formă de negociere politică care nu taie din atribuțiile nimănui. S-au înțeles partenerii de coaliție să existe o formă aprofundată de consultare. Este bine, în orice coaliție este bine ca aceste reguli de colaborare să fie bine gândite și bine puse în practică, eu sunt convins că de acum coaliția va funcționa mai bine.

Jurnalist: Bună ziua! Vreau să vă întreb dacă v-ați gândit până la această dată sau dacă luați în calcul de acum înainte să vă gândiți la o modalitate prin care să-i stimulați pe români să se vaccineze. Vă întreb acest lucru în condițiile în care la ora aceasta avem deja mult mai multe doze pe stoc, în comparație cu persoanele care așteaptă pe lista de așteptare să se vaccineze. Și, pentru că ați vorbit de incendiul de la Slatina puțin mai devreme, vreau să vă întreb dacă considerați demiterea lui Vlad Voiculescu o decizie corectă.

Președintele României: Campania de vaccinare a mers foarte bine până acum, dar am avut la dispoziție un număr oarecum redus de doze. Asta nu a depins decât în mică parte de noi și vreau să știți că Guvernul a avut grijă să primim doze suplimentare de vaccin. Deci, România beneficiază de doze suplimentare pe care le-am comandat ca să facem față cererii. De aceea stăm foarte bine și în comparația europeană. Însă este clar, da, campania de vaccinare trebuie să accelereze. De aceea am venit eu aici, ca să dau semnalul cu această campanie de vaccinare mobilă, vom găsi, și asta am discutat și adineaori cu domnul doctor Gheorghiță, vom găsi noi și noi căi de a veni în întâmpinarea cetățenilor.

Ușor, ușor, greutatea campaniei se va muta de la planificarea inițiată de cetățeni și o reglementare care prevede un timp de așteptare destul de lung. Vrem să reducem mult timpul de așteptare, vrem să venim în întâmpinarea cetățenilor și vrem să avem o campanie de vaccinare care ne scoate din pandemie.

Este evident că acest lucru putem să-l facem doar împreună. Campania de vaccinare nu se poate face de unul singur sau de o instituție. Este o campanie care ne privește pe toți și până la urma nu cunosc pe nimeni care nu vrea să scape de pandemie.

Deci, haideți să ne vaccinăm!

Iar modificarea din Guvern care s-a făcut a fost corectă.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii