Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatie cu strigate si amenintari

ro

24 Jul, 2003 00:00 1526 Marime text

Tomis III, cea mai ravnita piata din Constanta

Pentru ca licitatia pentru tarabele din piata Tomis III sa se desfasoare fara evenimente cu urmari neplacute, a fost necesara prezenta in sala a unor agenti de paza * Chiar si asa, licitantii nu s-au temut sa se ameninte reciproc si sa foloseasca un limbaj nu tocmai adecvat * In piata I.L. Caragiale, o taraba a ajuns sa fie licitata de o singura persoana pentru suma de 130 de milioane de lei, desi pretul de pornire al licitatiei a fost de 19 milioane de lei * Mesele nelicitate vor fi inchiriate cu ziua

Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat a organizat, ieri, la Colegiul "Mircea", licitatie publica cu strigare pentru tarabele de flori, legume si fructe, in vederea inchirierii de catre agenti economici si persoane fizice, din pietele Tomis III, Tomis Nord, Tic-Tac, Brotacei, Unirii, Grivita, I.L. Caragiale si Pescarus. Au fost scoase la licitatie 90 de tarabe in toate cele opt piete. Cele mai multe solicitari au fost pentru mesele de legume si fructe din pietele Tomis III si Grivita. Totusi, concurenta cea mai acerba a fost in piata Tomis III, unde au fost scoase la licitatie 10 mese si au existat 14 solicitari. Pentru mesele de flori din cele opt piete au existat, in general, mai putine cereri decat oferta. Mesele ramase neinchiriate pe termen lung vor fi inchiriate cu ziua.

Ambitie neinteleasa

RAEDPP a organizat licitatia pentru inchirierea tarabelor pe o perioada de un an, respectiv 01 august 2003 pana pe 31 iulie 2004. Cei care au licitat si au adjudecat o masa intr-una din cele opt piete au obligatia de a achita 50% din suma licitata in termen de cinci zile lucratoare din momentul adjudecarii, iar diferenta de 50% trebuie achitata pana pe data de 05 februarie 2004. Licitatia a inceput pentru tarabele de flori. Majoritatea meselor au fost adjudecate cu 300.000 lei peste pretul de pornire al licitatiei. Aceasta suma reprezinta pasul care trebuie sa existe in orice licitatie publica cu strigare, chiar daca exista un singur licitant. Pentru sectorul de flori au existat, in majoritatea cazurilor, mai multe mese decat ofertanti. Mesele ramase neadjudecate vor fi inchiriate cu ziua. Licitatia s-a desfasurat fara evenimente deosebite. Un caz mai special s-a inregistrat in piata Tic-Tac, unde Violeta Zisu, desi nu avea o concurenta acerba, a oferit 130 de milioane de lei pentru o masa, pretul de pornire al licitatiei fiind de 19 milioane de lei. Aceasta a declarat ca a oferit aceasta suma din ambitie. In plus, ea a spus ca a avut si anul trecut taraba aici si ii convine pentru ca este foarte aproape de casa.

Agenti de paza pentru calmarea spiritelor

Pasul urmator al licitatiei a vizat tarabele de legume si fructe. Cea mai ravnita piata s-a dovedit a fi cea din Tomis III. Pentru acest perimetru comercial au existat 10 mese si 14 ofertanti. Pentru ca licitatia sa se desfasoare in conditii bune, fara evenimente majore, a fost necesara prezenta in sala a unor agenti de paza. Chiar si asa, licitantii nu s-au temut sa se ameninte reciproc si sa foloseasca un limbaj nu tocmai adecvat. Pretul de pornire al licitatiei tarabelor a fost de maxim 43.800.000, lei dar s-a ajuns si pana la 100 de milioane. Au existat persoane care au licitat doar pentru a ridica pretul si persoane care, dupa ce au amenintat concurenta, au ramas singure in cursa. Pentru celelalte piete licitatia a decurs fara evenimente deosebite. In general, licitatia s-a dovedit a fi un succes numai pentru sectorul de flori, fiind licitata suma de aproximativ 700 de milioane de lei. De asemenea, suma minima oferita pentru o masa a fost de circa 19 milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii