Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:45 28 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lege nouă în România! De mâine intră în vigoare. Cine sunt cei vizați și ce amendă pot primi dacă nu o respectă

ro

20 Mar, 2022 17:41 4362 Marime text
Poliția, imagine cu ro ilustrativ, Sursa foto: Facebook/ Poliția Română
Noul sezon estival, așteptat să debuteze la 1 mai, aduce schimbări pentru proprietarii de animale. 

O lege nouă intră în vigoare de luni, 21 martie.  


Potrivit unui proiect de lege adoptat marți, 15 februarie, de plenul Camerei Deputaților, accesul pe plajă al animalelor de companie se va face numai cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător, dar şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajele Mării Negre.


Deputaţii au adoptat astfel proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă. S-au înregistrat 284 de voturi „pentru", un vot împotrivă şi 11 abţineri.


Deputata USR Cristina Rizea, iniţiator, a amintit că legislaţia actuală interzice accesul animalelor de companie pe plajă, cu toate acestea mulţi posesori de animale de companie merg pe plajă şi de multe ori deşeurile produse de acestea nu sunt colectate de proprietari.


Potrivit proiectului, accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoţite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.


Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.

Posesorii de animale de companie au obligaţia de a deţine asupra lor pungi pentru strângerea dejecţiilor produse de acestea, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi, mai prevede proiectul.

Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi.

Prin excepţie de la prevederile proiectului, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne şi al câinilor utilitari aparţinând persoanelor cu dizabilităţi, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis fără acordul operatorilor de plaje.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 1.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a ţine animalele de companie în zgardă sau ham şi lesă pe toată perioada prezenţei pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, scrie agerpres.ro. 

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de a strânge dejecţiile produse de animalele de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, de a curăţa zona respectivă şi de a le arunca la gunoi.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege care a fost adoptat de Senat. 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii