Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lecţia de istorie predată în vechiul Tomis Oraşul Constanţa a fost, trei zile, teatrul luptelor dintre daci şi romani (galerie foto)

ro

20 Aug, 2012 01:51 6483 Marime text
cap_5.jpgAm tras cu arcul, am primit lovituri de suliţă, ne-am apărat cu platoşa, am căzut prizonierii armatei romane, am fost schingiuiţi şi târâţi în piaţa publică şi apoi am triumfat cu romanii. Am mâncat din mâncarea strămoşilor noştri şi am gustat din nectarul zeilor. Aşa s-au derulat cele trei zile ale Festivalului Antic.

Dacii şi romanii şi-au aşezat tabăra, timp de trei zile, La Termele Romane din dreptul Edificiului Roman cu Mozaic. După ce a rostit versuri de Homer, Ovidiu şi Euripide, Tribunul Cetăţii Tomis, interpretat de actorul Liviu Manolache, a aprins flacăra acestui festival, împreună cu Tomiris (regina strămoşilor noştri), în pielea căreia a intrat Corina Martin, preşedinta Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.

La festival au participat asociaţiile de reconstituire istorică partenere în proiect - Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, Cohorta I Tracorum din Bulgaria şi Legiunea IV Scythica din Bulgaria.

Disignerul Paul Cheptea, preşedintele Terra Dacica Aeterna, a oferit tuturor spectatorilor cea mai frumoasă lecţie de istorie.

Din darurile zeilor

Constănţenii şi turiştii au avut o ocazie unică de a cunoaşte ţinuta, obiceiurile şi stilul de viaţă al celor două popoare din care s-a format poporul român. Costumele războinicilor au fost create după documente istorice.

Pe parcursul festivalului cei prezenţi au putut să mănânce din bunătăţile cu care se hrăneau strămoşii noştri: pâine neagră cu brânză de vaci amestecată cu usturoi şi cu ierburi aromate, sau pâine neagră cu miere, nucă şi scorţişoară.

Daciaaa liberăăă!!!!!!

Războinicii au defilat prin zona peninsulară a Constanţei, atrăgând după ei sute de constănţeni şi turişti. „Dacia!!!!" striga cel din fruntea dacilor. „Liberăăăă!", i se răspundea.

Adrian Mihai Vasile Brânzanic de 24 de ani a devenit, după prima zi a festivalului, cel mai iubit dac. Nici nu apuca să strige la intrarea în scenă „Daciaaaa", că publicul îi şi răspundea: „Liberăăăă!!!!"

Arată ca un om al munţilor, ca un dac liber: bine făcut, cu părul lung, creţ. Barba întregeşte peisajul. Este îmbrăcat în haine lungi, simple. La gât poartă câteva bijuterii, iar în mână un toiag. Ai crede că vrea să intre în rolul lui Isus Hristos dacă nu ştii că eşti la un festival antic, aşa de bine îl întruchipează pe fiul lui Dumnezeu.

Este din Şimleul Silvaniei. Când nu este student la Facultatea de Inginerie Chimică, citeşte despre daci şi romani. Pasiunea lui este istoria. „De multă vreme îmi doream să ţin în mână armele dacilor. Mai apoi, am fost la săpăturile de la vechea cetate dacică", mărturiseşte el. Apoi şi-a luat pasiunea în serios şi aşa a ajuns să participe la toate festivalurile antice care au avut loc în România şi în străinătate. La scurtă vreme a ajuns liderul dacilor liberi.

Primul festival în afara Carpaţilor

IMG_2218.jpg

Nu şi-a mai tăiat părul din clasa a XI-a. A luat această decizie după ce iubita sa i-a reproşat că nu îi stă bine tuns. Nu se piaptănă niciodată. Nici măcar atunci când se spală. Dar părul lui arată îngrijit. „Doar iau şuviţă cu şuviţă şi desfac părul!", spune el.

Barba nu şi-a mai tăiat-o din anul III de facultate.

La început, aveau mai multe formule de intrat în scenă: „Zamolxe. Nemurire", însă cel mai bine a prins la public „Dacia. Liberă".

A participat la mai multe festivaluri: Zalău, Alba, însă aceasta este prima lor ieşire în afara Carpaţilor. Spune că este „fain" în Constanţa şi că a rămas surprins de numărul mare de vizitatori. Însă nu vrea cantitate, ci preferă calitatea celor care vin la astfel de festivaluri.

Îndeletnicirile dacilor

Pe parcursul festivalului, organizatorii au prezentat în detaliu hainele dacilor şi romanilor, meşteşugurile acestora şi apoi a fost reconstituită şi bătălia dintre daci şi romani, spre amuzamentul celor prezenţi. Ca şi în urmă cu 2.000 de ani, romanii au învins în cele din urmă dacii.

Sâmbătă, în tabăra soldaţilor daci şi romani au fost amenajate ateliere de reconstituire istorică de bucătărie dacică şi romană, modelaj în lut/ceramică, fierărie, ţesut şi împletit, confecţionări zale, jocuri romane antice, atelier de tras cu arcul, atelier de aruncare a suliţei, antrenamente militare, probarea unor piese de echipament

Apoi, a avut loc evocarea construirii monumentului Trophaeum Traiani de la Adamclisi şi a altarului funerar dedicat soldaţilor romani căzuţi în luptă.

Cel mai aşteptat moment a fost acela al luptelor demonstrative dintre daci şi romani şi al reconstituirii serbărilor care aveau loc după obţinerea unei victorii pe câmpul de luptă.

Dacii au fost luaţi prizonieri de armata romană, schingiuiţi, târâţi în piaţa publică. Când se răzvrăteau, primeau pedepse.

IMG_2175.jpg

Filme 3 D

În cadrul festivalului s-au putut urmări filme cu reconstituiri 3D ale cetăţilor Tomis, Histria, Adamclisi şi un film documentar de prezentare a traseului turistic Constanta-Istria-Cheile Dobrogei.

Duminică, în ultima zi a festivalului, a avut loc o paradă a cuceritorilor romani prin cetatea Tomis.

Organizatorii spun că şi la anul turiştii şi constănţenii vor avea parte de o nouă lecţie de istorie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii