Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului și semnificația acestuia

ro

12 Nov, 2023 15:49 1984 Marime text


Sursa foto: Calendar ortodox



 
  • Pe 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului - Postul Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. 

În primele secole, creștinii nu posteau în același fel și același număr de zile. Unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. Uniformizarea duratei postului s-a facut la sinodul local din Constantinopol ținut in anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toti credincioșii să postească timp de 40 de zile, începand de la 15 noiembrie.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost instituit in sec. IV-V, deci mai târziu decât Postul Sfintelor Paști. Acest post îmbina pocăința cu milostenia și fapta bună ca noi să devenim sălaș pentru Hristos.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma precum "lăsatul secului", este înțeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post.
În realitate insă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești.

Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert etc. Pentru societatea noastră postul este înțeles greșit. Mulți consideră postul o formă nefirească prin care omul este persecutat pentru păcatele sale. Însă, pentru tradiția creștină postul reprezintă o normalizare a naturii noastre și nu o persecutare a acesteia.

Ne-am învățat să postim în diferite variante de compromis: postim fie în prima sau ultima săptămână, fie pe sărite sau măcar trei zile înainte de Crăciun. Uităm că trebuie să dam ceva de bunăvoie de la noi, din poftele și plăcerile noastre, în schimbul vieții dumnezeiești.
 
Text preluat de pe Calendar ortodox 

Citește și
Calendar ortodox, 12 noiembrie 2023. Iată ce sărbătoare este astăzi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii