Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mai bine de un an de când a salvat trei suflete Eroul din Cogealac nu a fost ajutat de autorităţi

ro

15 Sep, 2010 00:56 2259 Marime text
cap_6.jpgNici primarul Cati Hristu, nici Nicuşor Constantinescu nu s-au ţinut de promisiuni

Vă mai amintiţi de Nelu Balaci, omul cu un curaj greu de egalat? Este greu de crezut că o faptă ca a sa poate fi uşor dată uitării, şi totuşi, autorităţile care promiteau să-l împodobească pe acest erou cu lauri, distincţii şi daruri prin care să-şi arate recunoştinţa par să-l fi uitat.

Nelu_Balaci_10.jpgPe 22 iunie 2009, un bărbat neînfricat a salvat de la moarte trei suflete. În după-amiaza acelei zile, Ilie Voica, un tânăr de 28 de ani din Cogealac s-a angajat să-i sleiască fântâna unui preot din localitate. Din cauza lipsei de oxigen, bărbatul a leşinat. În ajutorul său au sărit alţi trei localnici şi n-au mai ieşit nici ei la suprafaţă. Martorii aflaţi la faţa locului au sunat la numărul de urgenţă 112, însă, până să vină Pompierii şi Ambulanţa, un alt localnic - Nelu Balaci - a sărit în puţ în încercarea de a-i salva. Nu s-a mai gândit că niciunul dintre cei trei viteji nu a mai ieşit la suprafaţă. Nu a mai contat pentru el dacă ieşea viu sau mort, după cum ne-a declarat ulterior. A ştiut că nu este timp de stat pe gânduri. Şi a avut dreptate. Gestul său a salvat vieţile celor trei localnici care au coborât după Ilie Voica. Pentru acesta din urmă, tată a trei copii, iuţeala lui Balaci nu a mai fost însă de ajuns. Pentru el a fost prea târziu.

Nelu_Balaci_06.jpgGestul lui Balaci a salvat însă trei suflete, atunci când nimeni dintre cei prezenţi la locul tragediei nu mai cuteza să se afunde în hăul fără aer şi să-i tragă afară. El şi ceilalţi localnici care au sărit după Ilie Voica - Laurenţiu Achimaş, Ionel Corbu şi George Cristache - au rămas doar cu felicitările primite atunci din partea administraţiei locale din Cogealac.

„Intru! Intru! Eu nu pot!"

Primarul comunei Cogealac, Cati Hristu, a promis câte-n lună şi în stele pentru consăteanul său, devenit eroul anului 2009. Nu s-a ţinut însă de cuvânt, iar recent a şi fost arestat, astfel că şansele ca Nelu Balaci să fie declarat cetăţean de onoare al comunei sau să i se dea materialele promise pentru a-şi termina casa începută au scăzut şi mai mult.

Pentru a afla dacă mai există vreo posibilitate ca administraţia locală din Cogealac să-şi ţină promisiunea faţă de eroul care a impresionat o ţară întreagă, am vorbit cu unul dintre consilierii locali ai comunei. Constantin Fântână îşi aminteşte şi acum de ziua aceea. „Funia cu care a intrat a luat-o de la mine. Era o funie mai zdravănă, care avea şi ceva cu care se agăţa. Un om normal ar fi ezitat să mai intre în fântână. I-am zis să nu intre, dar ne-a spus: «Intru! Intru! Eu nu pot!» Nimeni nu s-ar fi încumetat", ne-a declarat consilierul local PDL Constantin Fântână. Alesul local este de părere că există încă posibilitatea ca Nelu Balaci să fie recompensat pentru curajul său.

Pentru eroul din Cogeleac, după 22 iunie 2009, viaţa nu şi-a schimbat cursul. Locuieşte în continuare într-o căsuţă modestă alături de fraţii săi. Nu a avut bani să-şi termine căsuţa pe care a început-o. „Ce să fac? La cules, la vie...", ne-a răspuns Nelu Balaci când l-am sunat. Munceşte din greu să-şi asigure traiul zilnic, de casă nici vorbă să-i mai rămână bani. Întrebat dacă Primăria Cogealac l-a ajutat cu ceva, Nelu Balaci a răspuns: „Cu ce să m-ajute? Cu sfaturi? Nici cu sfaturi nu m-ajută. Mi-a promis că mă ajută să-mi fac casa, dar de anul trecut, din toamnă, nu am mai auzit nimic", a afirmat el.

Şi Nicuşor l-a uitat

Impresionat de curajul localnicului din Cogealac, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că vrea să-l facă cetăţean de onoare al judeţului. A declarat chiar că va modifica regulamentul pentru a nu exista niciun impediment ca Balaci să primească acest titlu pe care-l merită cu prisosinţă (Nelu Balaci s-a ales cu cazier după ce a furat, în tinereţe, câteva kilograme de carne de la un abator, din cauza sărăciei), însă nicio veste nici de la Consiliul Judeţean. A auzit şi Nelu Balaci că mai-marele judeţului, Nicuşor Constantinescu, ar vrea să-l răsplătească, însă pare să nu mai creadă în promisiunile nimănui. „Se auzea că şi Nicuşor Constantinescu ar vrea să m-ajute, dar nu am mai auzit nimic...", ne-a spus Nelu Balaci, un om pentru care vorbele nu cântăresc prea mult. A demonstrat-o el însuşi, când a trecut la fapte salvând trei oameni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii