Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„La Constanţa vin mereu cu drag. Ne aşteaptă marea“. Nae Lăzărescu, un actor de comedie excepţional

ro

19 Dec, 2018 00:00 2276 Marime text
Astăzi se împlinesc cinci ani de când actorul Nae Lăzărescu nu mai este printre noi. Niculae Lăzărescu sau Nae Lăzărescu, aşa cum era cunoscut de public, a fost un mare actor de comedie. Acesta a format un cuplu comic de excepţie de-a lungul anilor cu Vasile Muraru, un alt actor iubit de români.
 
Nae Lăzărescu s-a născut pe 8 septembrie 1941, în Bucureşti, într-o familie modestă, dar care l-a iubit necondiţionat. Veleităţile artistice ale acestuia au ieşit la iveală de la o vârstă foarte mică, din perioada în care era în şcoala primară, acolo unde i-a cunoscut pe Bimbo Mărculescu şi pe Vasile Tomazian. Lăzărescu a fost student la ASE, dar, în acelaşi timp, juca într-un grup de teatru satiric cu care participa la festivaluri de amatori. Trei ani a lucrat la Rapsodia Română, secţia estradă.
 
Actorul a debutat în anul 1963, alături de Vasile Muraru, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, făcând multe reprezentaţii de excepţie, care au ţinut publicul aproape de ei timp de aproape 50 de ani, cât au putut performa împreună. Cei doi comici au încântat spectatorii cu roluri diverse, dar singurul lor scop era să se dedice în totalitate publicului, să îl facă să râdă, să se rupă de cotidian, să se distreze alături de ei.
 
Într-o perioadă de cumpănă pentru actor, în sufletul său a intrat imediat Aurelian Andreescu, de care s-a legat mult de-a lungul anilor, iar în momentul în care cântăreţul a dispărut, Nae Lăzărescu a devenit mult mai responsabil cu sănătatea sa, deoarece mai avea multe de făcut pentru teatrul românesc şi nu voia să sfârşească înainte de vreme.
 
Într-o declaraţie pe care a dat-o pentru site-ul Teatrului de Revistă, Nae Lăzărescu a vorbit despre reperele pe care le-a avut în cariera sa,  dar şi despre rolurile pe care le-a jucat de-a lungul timpului.
 
„Teatrul de revistă este ca un ziar, un ziar vorbit. Textul de revistă durează cel mai puţin, se schimbă împrejurările. Genul teatrului de revistă poate părea la prima vedere uşor, dar, dacă este luat în serios, este destul de dificil,” spunea acesta.
 
Nae Lăzărescu s-a implicat şi în televiziune, mai ales în perioada sărbătorilor, în spectacole de comedie televizate pentru că, zicea el, trebuie să fie în pas cu timpurile noi. Dacă în trecut se mergea la mese rotunde, la seri dansante, în zilele noastre televiziunea este cel mai bun şi facil mod prin care românul se poate distra. Şi, făcând un compromis, pentru că îi plăcea să joace pe scenă, cu publicul lângă el, a participat la numeroase emisiuni televizate.
 
Filmografia lui Nae Lăzărescu este şi ea bogată. A jucat, printre altele, în „Grăbeşte-te încet“, „Şantaj“, „Baloane de curcubeu“, „Căsătorie cu repetiţie“, „Viraj periculos“, dar şi în animaţia „Mașini“.
 
A venit frecvent la Constanţa cu Vasile Muraru, să joace pentru constănţeni, să îi bucure şi să îi încânte cu glumele lor, mai ales vara, când făcea turnee prin ţară.
 
Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru au fost descrişi de publicul constănţean ca fiind „doi morocănoşi simpatici”. Publicul întotdeauna îşi amintea de scheciurile lor celebre în care erau prezentate moravurile acutizate. Au fost foarte apreciaţi la Constanţa şi pentru faptul că satirizau schimbările prin care trecea ţara noastră.
 
„Ne-am prezentat în faţa publicului constănţean cu un recital care surprinde o parte din momentele foarte noi, dar şi câteva dintre momentele mai vechi pe care nu le-am mai oferit de mult. La Constanţa vin mereu cu drag. Ne aşteaptă marea”, spunea acesta.
 
La Focşani, acolo unde este înmormântat Nae Lăzărescu, cu ajutorul partenerului său de scenă Vasile Muraru şi al sculptorului Olimpiu Eli Petre, a fost realizat un bust din piatră al actorului de comedie, dezvelit în cimitirul în care este înmormântat acesta.
 
Sursă foto: Arhivă TVR
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii