Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanța a avut loc un spectacol-concert dedicat centenarului încoronării Reginei Maria (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

29 Mar, 2023 10:38 1620 Marime text

 
Ieri, 28 martie, a fost programat de la ora 18:30 spectacolul caritabil „Regina Maria, Gânduri către țară”, ce a avut loc la Centrul Multifuncțional Educațional pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța.
 
Acest eveniment a reprezentat o premieră pentru orașul de la malul mării.
 
Protagoniștii spectacolului au fost: Roxana Lupu (actriță), Nicholas Lupu (bariton), Alex Penescu și George Rizea (pianiști) și Daniel Mihai (violonist).
 
Potrivit comunicatului de la Centrul Multifuncțional Educațional pentru Tineret „Jean Constantin”, spectacolul-concert „Regina Maria, Gânduri către țară” îmbină creații ale compozitorilor francezi, englezi și români ce s-au auzit în saloanele regale cu texte din Memoriile si Jurnalele de război ce evoca cele mai intime gânduri și trăiri ale Reginei, și vine în contextul celebrării Regalității și Anului Centenar al încoronării oferind un concept inedit ce îmbină arta dramatică cu arta muzicală.
 
Spectacolul a cuprins creații muzicale ale compozitorilor români reprezentativi precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Olah alături de creații semnate de Pablo de Sarasate, Frederic Chopin amintind de rafinamentul saloanelor regale de odinioară.


 
În sala Centrului „Jean Constantin” s-a aflat și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Evenimentul a fost deschis de acordurile artiștilor Daniel Mihai, George Rizea, Alex Penescu și Nicholas Lupu. La scurt timp, pe scenă a urcat și actrița Roxana Lupu.
 
Ea a interpretat un monolog ce a redat gândurile Reginei Maria. Între pauzele de vorbire, în sală au răsunat creațiile muzicale din repertoriul protagoniștilor.
 
La final, a avut loc premierea unei eleve din Hârșova, Maria Veronica Nicolae, care a obținut nota 10 la cele două probe din cadrul simulării Evaluării Naționale, primind o diplomă pentru această performanță. Eleva a ținut să mulțumească părinților și profesorilor pentru ceea ce a realizat.
 
Pianistul Alex Penescu a răspuns la câteva întrebări pentru cotidianul ZIUA de Constanța, împărtășindu-și impresia despre eveniment.
 
„Noi am încercat de multă vreme să ajungem cu acest spectacol frumos la malul mării, mai întâi din dorința de a-l plimba în cât mai multe locuri și apoi pentru că, dacă ne uităm în istorie, familia regală a avut o legătură strânsă cu malul mării. Ne bucurăm că a fost atât de bine primit, că a fost multă lume și sperăm că vor mai fi astfel de ocazii în viitor”, a declarat Alex Penescu.
 
El a spus că spectacolul a avut loc în premieră în urmă cu un an la Ateneul Român și apoi a fost plimbat la Pitești, Bistrița, Mioveni, și după Constanța își propun să ajungă în cât mai multe locuri din țară.
 
Întrebat pe ce loc ar situa spectacolul din punct de vedere al atmosferei, Alex Penescu a zis:
 
„Nu aș face un top. La București a fost încărcat cu emoții pentru că a fost lansarea, la Pitești a fost interesant pentru că de acolo se trage familia tatălui meu și astfel, fiecare loc are povestea și energia lui.”
 
Legat de momentul în care eleva din Hârșova a fost în prim plan, pianistul a declarat:
 
„Ne bucurăm că am făcut parte dintr-un moment atât de special. Și noi am aflat spre sfârșit că va exista momentul acesta. Este un copil merituos și mă bucur că are parte de susținerea pe care o merită. Felicitări!”.  

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii