Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:17 07 07 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis Se depun eforturi comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre (VIDEO)

ro

19 May, 2022 15:33 537 Marime text
Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, 19 mai, că realitatea actuală, determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, face ca statele aliate să meargă mai departe în eforturile comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre.

El a mai precizat că procesul amplu de adaptare a Alianței la un mediu de securitate volatil și impredictibil a început în anul 2014, după anexarea ilagă a Peninsulei Crimeea de către Rusia. 

„Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special în regiunea Mării Negre.

Deciziile şi acţiunile noastre comune în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prezenţa dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea şi operativitatea care definesc NATO şi pe noi, ca aliaţi”, a afirmat șeful statului. 


Conform președintelui, datorită „realității brutale” s-au pus bazele unei prezenţe robuste a NATO pe Flancul estic în domeniile terestru, aerian şi maritim - Prezenţa Aliată Înaintată/Forward Presence şi au fost înfiinţate şi operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri, inclusiv Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi.
De asemenea, el a precizat că în cadrul Summitului NATO de la Madrid din luna iunie 2022 vor fi decise noi direcţii comune de efort şi vor fi asumate noi angajamente „substanţiale" pentru resetarea consistentă a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic pe termen mediu şi lung, în beneficiul securităţii globale. 

video: Facebook/ Administrația Prezidențială a României
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii