Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:01 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Constituției Este cea mai importantă armă pe care o avem împotriva oricărei forme de totalitarism

ro

08 Dec, 2022 10:14 562 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 decembrie 2022, un mesaj cu prilejul împlinirii a 190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Aniversarea a 190 de ani de la apariția primei publicații oficiale a statului român reprezintă prilejul unei incursiuni în evoluția și în dezvoltarea societății noastre. De la prima foaie oficială aprobată de generalul Kiseleff în anul 1832 în Țara Românească și până în prezent, publicația oficială a statului român a reunit în paginile sale actele care au marcat parcursul nostru istoric.

Cunoscută sub denumirile vremii de „Buletin gazetă administrativă”, „Buletin gazetă oficială”, „Foaie de publicațiuni oficiale”, „Buletinul oficial” sau „Monitorul Oficial”, publicația a cuprins etapele de victorii sau înfrângeri ale poporului român, suferințe sau speranțe transpuse în decizii care au clădit societatea de astăzi.

Citește și: Premierul Ciucă, de Ziua Constituției-„Fără Legea noastră fundamentală, nimic din evoluția României către un regim politic stabil și european nu ar fi fost posibil“

Înființarea și dezvoltarea unei publicații oficiale a statului român au reprezentat răspunsuri la imperativele politice ale vremii, o garanție suplimentară pentru cetățeni că elitele conducătoare se îngrijesc de îndeplinirea datoriilor lor și își urmează misiunea cu care au fost învestite, în slujba poporului.

Accesul la deciziile publice și la regulile general obligatorii care au normat relațiile sociale a dat substanță imperativelor statului de drept, cristalizate în toată această perioadă.

Traversând cu o remarcabilă continuitate și stabilitate regimuri politice și forme de guvernământ diferite, perioade de război sau pace, Monitorul Oficial reprezintă jurnalul statului român modern, memoria evoluției sale. De-a lungul timpului, publicația a consemnat reușitele poporului nostru, responsabilitatea asumată de elite de a moderniza în mod continuu România, proiecțiile de viitor și modul în care statul, ca formă organizată a puterii politice a poporului, a dat o direcție și un sens năzuințelor societății.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii