Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis Fără mască în aer liber și fără carantină de noapte, începând cu 15 mai

ro

13 May, 2021 18:26 3296 Marime text
  • Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă astăzi, la Palatul Victoria, la sfârșitul sedinței de lucru cu Prim-ministrul României și membri ai Guvernului.
Astfel, începând cu 15 mai, se elimină măsura portului măștii de protecție în aer liber, excepție făcând piețele, tărgurile și stațiile mijloacelor de transport în comun. De asemenea, carantina de noapte va fi ridicată și se elimină restricțiile pentru operatorii comerciali. 

Măsurile de relaxare sunt valabile pe întreg teritoriul României. 

„În ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare: ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane, la 1 iulie - 6 milioane, la 1 august - 7 milioane.
Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Vom avea o relaxare pas cu pas, care cuprinde pașii până pe 1 septembrie. La sfârșitul verii vom avea o reevaluare pentru toamnă”, a declarat președintele.


Aceste relaxări sunt condiționate de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare.

„Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm”.


Prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai, iar următoarele vor fi pe 1 iunie, 1 iulie și 1 august.

„Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții. În exterior, trebuie să purtăm masca - cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie. 

Eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și simultan se elimină orice restricții asupra programului agenților comerciali. Tot din acest weekend, activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate. În interior, vom avea de asemenea câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante.

Nunți, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, începând cu 1 iunie, maxim 70 persoane. În interior, maxim 50 de persoane.

Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunță la restricționarea numărului de participanți”, a declarat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește funcționarea școlilor, președintele a menționat că rămân în vigoare normele care țin de rata incidenței. 

„Păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență: avem în continuare scenariul verde, galben, roșu, se aplică ca și până acum. Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde, astfel majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii