Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

ro

21 Mar, 2024 14:54 481 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 21 martie 2024, la Bruxelles, Regatul Belgiei, declarații de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

În cadrul acestora a fost întrebat și despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO. Mai exact, șeful statului a fost întrebat cum au receptat până acum partenerii Nord-Atlantici, aliații de pe Flancul Estic, dar și partenerii europeni decalogul pe care l-a propus pentru conducerea Alianței?

„Decalogul a fost foarte bine primit, și cred că nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați, și mulți au menționat că li s-a părut că am venit exact cu temele care sunt foarte importante, dar, sigur, în discuții bilaterale au întrebări legate și de alte teme. Până acum, am avut discuții, ca să spun așa, sub linie, foarte bune“ - a precizat Klaus Iohannis.


De asemenea, Iohannis a fost întrebat cum a primit Mark Rute anunțul candidaturii și dacă a discutat și cu partenerii care și-au arătat sprijinul pentru Mark Rute - Statele Unite, Marea Britanie, și care va fi poziția Franței în momentul de față.

„Aceste poziții vor fi exprimate de statele respective și de reprezentanții lor, nu de mine. Despre aceste chestiuni nu se prea fac declarații decât în formatul NATO, dar pot să vă spun că sunt discuții foarte bune. Iar cu Prim-ministrul Mark Rutte ne întâlnim la fiecare Consiliu și la fiecare Summit, și discutăm. Avem o relație absolut normală, niciunul dintre noi doi nu dorește ca, prin această competiție, să se strice proiecte sau relații care au fost construite în ani, dimpotrivă. Deci este chiar o competiție constructivă“ - a declarat Klaus Iohannis.


Tot legat de această problemă, președintelui Iohannis a fost chestionat dacă a primit reacții de susținere din partea țărilor membre și pe cine consideră aliați în obținerea acestei candidaturi. 

„După cum am răspuns și la altă întrebare, nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebit de sensibile, fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate totuși în cadrul NATO. Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual, și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public“ - a mai transmis președintele României.

Citește și: 

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii