Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:44 26 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis Concediu medical pentru părinții copiilor aflaţi în carantină sau izolare

ro

30 Mar, 2022 14:24 746 Marime text
Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 30 martie, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

„În cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condiţiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani", potrivit documentului. 

Conform legislației, indemnizaţiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie care a luat în evidenţă şi a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării.

Durata de acordare a indemnizaţiei este corespunzătoare numărului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie, iar cuantumul brut al idemnizației este de 100% din baza de calcul și se suportă intergral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. 

Actul normativ mai stipulează că, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor modifica Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017, cu modificările şi completările ulterioare.  
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii