Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnaliştii, agresaţi din nou de susţinătorii ÎPS Teodosie (galerie foto)

ro

12 Dec, 2016 18:38 5615 Marime text
În cursul zilei de 12 decembrie 2016, reprezentanţi ai cotidianului ZIUA de Constanţa, dar şi ai altor instituţii de presă, au luat parte, în cadrul unui demers jurnalistic legitim şi justificat, la omagierea Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie de către Fanfara Forţelor Navale Române, cu prilejul împlinirii vârstei de 61 de ani, care a interpretat câteva melodii pe platoul Arhiepiscopiei Tomisului, situată pe strada Arhiepiscopiei nr. 23, Constanţa.
 
În timp ce fotografiau şi filmau momentul, doi reprezentanţi ai cotidianului ZIUA de Constanţa au fost bruscaţi, în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, chiar sub privirile ÎPS Teodosie, care nu a intervenit în niciun fel pentru aplanarea conflictului ori pentru calmarea agresorilor, care par să fi fost chiar angajaţi ai instituţiei pe care acesta o conduce.

În sprijinul afirmaţiilor noastre stau imaginile pe care le ataşăm prezentului comunicat şi înregistrarea fotoreporterilor cotidianului ZIUA de Constanţa de la faţa locului, care poate fi vizionată accesând link-ul https://youtu.be/gWXl3IEF79U.
 



Facem precizarea că, în cursul zilei de astăzi, cotidianul ZIUA de Constanţa a transmis o adresă Arhiepiscopiei Tomisului prin care a solicitat să i se comunice următoarele:
1. Numele şi prenumele persoanelor care au agresat reprezentanţii cotidianului ZIUA de Constanţa şi funcţiile pe care acestea le deţin în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului;
2. Numele firmei care asigură paza Palatului Arhiepiscopiei Tomisului, dacă aceasta există.
După ce vom primi răspuns, vom reveni cu informații.

În acest context, apreciem că reprezentanţilor cotidianului ZIUA de Constanţa, dar şi celorlalţi jurnalişti prezenţi, le-a fost îngrădit dreptul la libera şi corecta informare, acest fapt aducând atingere libertăţii presei şi, implicit, libertăţii de exprimare, aşa încât au fost afectate, la rândul lor, şi drepturile cititorilor noştri la o corectă informare.
 
Facem menţiunea că toate aceste drepturi şi libertăţi sunt stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, fiind garantate de Constituţia României şi protejate de legislaţia europeană în vigoare.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa îşi exprimă public îngrijorarea cu privire la ceea ce poate fi considerat un adevărat atac la adresa libertăţii presei, cu atât mai mult cu cât acesta a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, chiar sub ochii Înaltului Prelat, şi solicităm public sprijinul tuturor instituţiilor abilitate în acest sens, pentru ca astfel de fapte să nu mai fie îngăduite pe viitor.
 
Un atac la libertatea presei este un atac la adresa tuturor cetăţenilor şi nu ar trebui tolerat ori îngăduit sub nicio formă!                        
 
Mai mult decât atât, nu este prima dată când jurnaliştii constănţeni sunt bruscaţi de apropiaţii Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie. Aproape de fiecare dată când Arhiepiscopul Tomisului merge la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa pentru a semna graficul controlului judiciar stabilit în dosarul în care este cercetat de DNA, jurnaliştii prezenţi sunt bruscaţi fizic sau verbal de preoţii care îl însoţesc pe ÎPS Teodosie.
 
În data de 17 noiembrie 2016, ÎPS Teodosie a ajuns la ora 08.00 la sediul IPJ Constanţa. A intrat înconjurat de soborul de preoţi ce îl aştepta afară, fără să dea nicio declaraţie presei. În momentul în care s-a apropiat presa, unul dintre preoţii susţinători le-a spus celorlalţi: „Scoateţi pistoalele, să îi omorâm pe toţi!“, replică ce poate fi auzită la începutul acestei înregistrări https://youtu.be/6-BP2ghRrBw.
 

Ulterior, unul dintre redactorii cotidianului ZIUA de Constanţa, prezent în curtea IPJ Constanţa, a fost lovit cu pumnul în zona abdomenului de unul dintre preoţii care îl însoţeau pe ÎPS Teodosie. Tot în ziua respectivă, un cameraman a fost bruscat de către un slujitor al Domnului şi a fost la un pas să-şi piardă echilibrul şi să cadă.
De asemenea, în data de 23 octombrie 2016, la finalul sfintei liturghii oficiate de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, enoriaşii au făcut front comun pentru a-l „proteja“ pe acesta de indiscreţia presei. Mai mult, o echipă de televiziune a postului Antena 3 care aştepta la uşa bisericii pentru a lua declaraţii de la Arhiepiscopul Tomisului despre dosarul în care este pus sub urmărire penală susţinea că a fost agresată de mulţime. Jurnaliştii Antena 3 au sunat la 112 pentru a cere ajutorul Poliţiei, însă, până la ajungerea echipajului de la Secţia 3, spiritele deja se calmaseră. Chiar şi aşa, echipa de televiziune relata că la întregul scandal au asistat agenţii de la pază de la firma care asigură securitatea Catedralei Arhiepiscopale, însă aceştia nu au intervenit pentru a aplana conflictul de pe scările lăcaşului de cult.
Mai multe informaţii puteţi citi accesând link-ul Scandal cu enoriaşii pe treptele Arhiepiscopiei Tomisului! Ce spun reprezentanţii clerului

Cum linia editorială a cotidianului ZIUA de Constanţa a fost întotdeauna echidistantă şi obiectivă în ceea ce priveşte activitatea Arhiepiscopiei Tomisului, dar şi a Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie, nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce acesta este deranjat de prezenţa redactorilor ZIUA de Constanţa şi dacă nu cumva aceste reacţii reprobabile la adresa lor pot fi considerate o formă de cenzură şi intimidare.
 
În acest sens, am considerat necesar să aducem la cunoştinţa opiniei publice abuzul la care au fost supuşi redactorii cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa

Date de contact:

Adresa: Constanţa, str. Trandafirului nr. 12
Tel.: 0241-611.906
Fax: 0241-611.905
E-mail: tomis@ziuact.ro
www.ziuaconstanta.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii