Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:30 22 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanţa Controale la societăţile comerciale de pe litoral. Ce sancţiuni au aplicat inspectorii

ro

10 Jul, 2020 13:55 1034 Marime text
  • Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor comerciale, care își desfasoară activitatea pe Litoralul Românesc.
  • Au fost aplicate 8 sancțiuni pentru muncă nedeclarată în cuantum de 200.000 lei la 8 angajatori.
Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor comerciale, care își desfasoară activitatea pe Litoralul Românesc, prin acțiuni desfășurate în cadrul Campaniei Naționale privind identificarea și combaterea  cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitate pe Litoralul Mării Negre”,  în conformitate cu  programului cadru de acțiuni aprobat de Inspecția Muncii pentru anul 2020.

În perioada 01-09.07.2020, inspectorii de muncă din cadrul  Serviciului  Control Relaţii de Munca  au verificat   un  număr de 152 agenți economici, au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 233.600 lei și au dispuse un numar de 124 măsuri cu termen de remediere a neconformităților constatate.

 Au fost aplicate 8 sancțiuni pentru muncă nedeclarată în cuantum de 200.000 lei  la 8 angajatori și au fost  depistate 10 persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de munca sau pentru care contractul individual de munca nu era transmisîn baza de date REVISAL.

 Deficiențe  în domeniul relațiilor de muncă   :

- neincheierea in formă scrisa a CIM-urilor;

- programul de lucru nu este adus la cunoștință salariaților;

- neplata drepturilor salariale la data stabilită în contract;
 
- nerespectarea termenului de transmitere a documentelor  în registrul electronic ;
 

 - neacordarea concediului de odihnă anual ;
 
 -necomunicarea deciziilor de suspendare si  incetare a contractului individual de muncă;

 - Transmiterea de  date eronate în REVISAL.
 
În aceeași perioadă inspectorii de muncă din cadrul  serviciului  securitate si sănătate în muncă, au verificat un număr de 115 angajatori la care au aplicat 210 sancțiuni din  care 7 amenzi în cuantum de 26.500 lei și au dispus 210 măsuri de remediere a deficiențelor.

Pe lângă tematica de control specifică agenților economici care desfășoară activitați în zona litoralului, s-a verificat și  modul în care se respectă obligațiile prevăzute de Legea 55/2020, pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID -19.

Deficiențe frecvente în domeniul securității și sănătății în muncă:
  • Nu s-a actualizat documentul de evaluare a riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucrătorilor la noile condiții de desfășurare a activitații, în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea SARS –CoV2 ;
  • Nu s-a revizuit planul de prevenire si protectie , conform prevederilor legale ;-   Nu s-au afișat  regulile de conduită obligatorie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2.
Echipele de control au acționat și în controale comune cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție a Județului Constanta, verificând și unități care prestează activitate în intervalul orar 22.00- 06.00.

La nivelul instituției în intervalul 01-09 iulie au fost aplicate amenzi în cuantum de 260.100 lei.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii