Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanţa Campanie de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice

ro

27 Dec, 2022 14:16 1422 Marime text
Sursa foto cu rol ilustrativ: Poliţia RomânăInspecţia Muncii  prin Inspectoratele teritoriale de muncă  derulează în perioada 5 decembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, “Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice “.
 
Potrivit unui comunicat al ITM Constanţa, obiectivele Campaniei naţionale  sunt identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă  din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, au efectuat până în prezent 17 controale la  deţinătorii de articole pirotehnice, pentru a se verifica dacă:
  • sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şiInspectoratul Judeţean de Poliţie;
  • mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face înbaza documentelor prevăzute de lege;
  • transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
  • depozitarea acestora este conformă;
  • daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;
  • articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

„Toate neconformităţile ce vor fi constatate în urma acestor verificări, vor fi sancţionate conform prevederilor cap. IV din Legea 126/1995, modificată şi completată şi din Norma tehnică de aplicare a Legii nr.126/1995 aprobată prin H.G. 536/2002 modificată şi completată“ - au mai precizat reprezentanţii ITM Constanţa.


Incepând cu luna noiembrie până în prezent, la nivelul Judetului Constanta au fost emise 6 noi autorizații  pentru  detinere și comercializare materii explozive ( articole pirotehnice categoria F1)  și  un număr de  49 societăți  autorizate ,  au obținut viza anuală pentru a  comercializa  articole pirotehnice categoria F1 și P1.
 

“Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice este în plină desfășurare și folosesc acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea produselor pirotehnice neconforme sau utilizarea acestora de către persoane neinstruite în acest sens. 
 
Această campanie este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.
 
Un alt motiv care stă la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea
legislației specifice în domeniu.

Fac un apel către comercianți să fie responsabili, să respecte legislația specifică în vigoare și îmi exprim speranța că și cetățenii vor fi, la rândul lor, responsabili în privința folosirii obiectelor pirotehnice evitând, astfel, producerea incidentelor sau a accidentelor grave .” -  a precizat   Dantes Nicolae BRATU, Inspector General de Stat- Inspecția Muncii.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii